Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost invitat în emisiunea ”Studio politic”, acolo unde a abordat mai mult subiecte fierbinți la momentul actual pentru români.

Realizatoarea emisiunii, Andreea Dumitrescu, l-a întrebat pe oficialul român dacă, în cursul anului 2022, cotizația către fondul de garantare a venit în contextul unei decizii ASF, iar răspunsul lui a fost unul afirmativ.

Întrebat apoi dacă asta se va traduce în costul politelor de asigurare, Adrian Câciu a spus ”păi, trebuie să asigure că aceasta nu va duce la un preț mai mare. Eu dacă vreau, mai repet acel mesaj pe care l-am dat, guvernul, dacă este cazul, va interveni să protejeze consumatorii. Când spunem protejare înseamnă să nu lăsăm lucrurile să derapeze din varii motive. Că piața nu-i diversificată, că o autoritate, nu ştiu, nu gestionează bine situația. Și de asta vreau să mă pronunț, da. Cu siguranță, ceea ce vom face sau ceea ce va veni ca soluție de la ASF către Ministerul de Finanțe și după care către guvern va fi astfel evaluat, astfel încât prețurile să nu crească”.

Este nevoie de mulți asiguratori pe piața de asigurări

Adrian Câciu a declarat că există un proiect în lucru, dar spune că acesta nu este soluția. El a adăugat, după ce a fost întrebat de către discuția cu privire la crearea unei companii de stat de asigurări, pe lângă CEC Bank, că piața de asigurări trebuie să aibă mulți judecători.

”Iar la fel, bună întrebare, îi puneţi guvernului această întrebare, când de fapt cei care autorizează, care supraveghează, care reglementează, care monitorizează sunt cu totul, cu totul autonomi. Din păcate, pot să zic și asta, dacă vreți, că aş fi vrut să vă dau un răspuns, da, să se ocupe și să atragă asiguratorii de piață. Autoritatea de Supraveghere Financiară asta are un rol. Trebuie să avem diversificare de piață, atât timp cât acea piață este în supravegherea unei autorități stabilite de către parlament”, spune oficialul român.

Ce va face Guvernul de la București în acest sens?

În cadrul emisiunii, el a fost întrebat ce poate să facă Guvernul în acest sens, acesta a precizat ”Doar o acțiune temporară și v-am spus care este abordarea noastră. Așteptăm soluțiile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, o soluție temporară, pentru ca aceste decizii ale autorității să nu afecteze consumatorii de RCA, să nu afecteze pe cei care sunt obligați, până la urmă, aceasta legislaţie este obligatorie să se asigure, o soluție temporară, dar, în același timp și un plan de acțiune asumat ce se va face în acest intervalul de timp”.