Papa Francisc, avertisment de ultim moment: Vom avea parte de un cimitir sumbru fără pietre funerare

Suveranul pontif a declarat duminică, 5 decembrie, că mediterana „este pe cale să devină un cimitir sumbru fără pietre funerare”. În acest context, Papa Francisc cere lumii să pună capăt „acestui naufragiu al civilizației”.

Acesta s-a aflat la a doua vizită pe Lesbos, după cea din 2016, când încă exista notoria tabără suprapopulată de la Moria, conform afp.com

Puține s-au schimbat în problema migraţiei

Papa Francisc a deplâns, la Mavrovouni, unde sunt găzduiți aproximativa 2300 de migranți, faptul că „puține s-au schimbat în problema migraţiei” în aceşti cinci ani.

„Am venit aici ca să văd şi să vă privesc în ochi, ochi plini de teamă şi de speranţă, ochi care au văzut violenţa şi sărăci, ochi brăzdaţi de prea multe lacrimi”, a spus papa, în zona de primire şi identificare a taberei. Acesta a salutat şi a dat mâna cu zeci de solicitanţi de azil, inclusiv copii.

Papa Francisc a remarcat că „este uşor de instigat opinia publică” iar cei care condamnă imigraţia „nu reuşesc să ia atitudine cu aceeaşi vehemenţă” şi împotriva exploatării celor săraci, împotriva războiului şi a industriei de armament.

„Trebuie atacate cauzele de bază, nu săracii care plătesc consecinţele şi sunt folosiţi pentru propagandă politică”, a subliniat suveranul pontif.

Îndepărtându-se de la discursul pregătit, Papa Francisc a denunţat ca „tulburător” faptul că unii lideri europeni vor să ridice ziduri din bani publici şi încercuiri din sârmă ghimpată, pentru a nu permite accesul imigranţilor.

„Ne aflăm în epoca gardurilor şi a sârmei ghimpate”, a transmis Papa Francisc.

Incident în timpul vizitei Papei Francisc în Grecia

Papa Francisc a ajuns sâmbătă în Grecia, unde va sta până luni. El va merge la un centru pentru refugiaţi din insula Lesbos, pentru a doua oară în cinci ani. Luni, înainte de plecarea la Vatican, se va întâlni cu tineri catolici greci.

Totuși, un preot ortodox din Grecia a strigat la Papa Francisc și l-a făcut eretic. Incidentul a avut loc când Suveranul Pontif se întâlnea cu șeful Bisericii Ortodoxe grecești, arhiepiscopul Ieronim al Atenei. Preotul protestatar, în vârstă, a fost îndepărtat de poliție, apoi a fost lăsat să plece.