Începånd cu anul viitor, romånii ar putea avea cel puţin trei tipuri de acte de identitate ultra-moderne. Schimbările vor avea loc la presiunile UE şi vor costa zeci de milioane de euro.

După ani de amånări, scandaluri şi contestaţii, se pare că vom avea, în sfårşit, paşapoarte biometrice. Iniţial, în primăvara lui 2005, Guvernul vroia să încredinţeze direct contractul germanilor de la Bundesdruckerei (cåştigători, în 2001, ai altei licitaţii legate de producerea documentelor de călătorie romåneşti, pentru 35 de milioane de euro). Pe långă paşapoarte, aceştia ar fi urmat să realizeze şi noile cărţi de identitate şi permise de conducere. În noiembrie acelaşi an, la presiunile media, autorităţile au decis să organizeze, totuşi, o licitaţie (doar pentru paşapoarte, valoarea contractului de producere a două milioane de bucăţi fiind estimată la 65-75 de milioane de euro, fără TVA).

În toamna lui 2006, procedura a fost anulată, pentru că nici una dintre cele două firme participante (romånii de la UTI şi germanii de la Bundesdruckerei) nu au îndeplinit condiţiile. Licitaţia a fost reluată, dar trei din companiile interesate au contestat caietul de sarcini, întårziind din nou stabilirea unui cåştigător. Intrate în criză de timp în raport cu obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană, autorităţile au hotăråt, acum cåteva luni, să renunţe la licitaţie şi să atribuie sarcina realizării noilor paşapoarte Imprimeriei Naţionale. „Întrucåt la nivelul RA-APPS nu s-a reuşit finalizarea procedurilor de licitaţie publică (…), iar Romånia intrase într-o procedură precontencioasă, Guvernul a luat această măsură pentru a se încadra în termenul legal“, explica Biroul de Presă al Executivului.

Şi cărţile de identitate (CI) urmează să fie modernizate. Încă din decembrie 2005, se anunţa oficial că va fi organizată o licitaţie pentru desemnarea firmei care va confecţiona şi va distribui cartea electronică de identitate. Motivul principal – CI actuale nu respectă întru totul regulile de siguranţă impuse de Uniunea Europeană, putånd fi uşor falsificate. Noile documente trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009, însă, cu mai puţin de cinci luni înainte de expirarea acestui termen, lucrurile nu au evoluat prea mult. Mai exact, de-abia în aprilie 2008 Ministerul Internelor (MIRA) a depus la Guvern un proiect de hotăråre privind modificarea lor. La acea dată, principalele noutăţi erau eliminarea numelor părinţilor şi introducerea menţiunilor privind cetăţenia şi eventualele localităţi în care titularul are interdicţie.

O lună mai tårziu, ministrul Cristian David anunţa că noile CI vor fi „inteligente“, conţinånd un cip pe care ar putea fi incluse date diverse (de exemplu, informaţii care să permită identificarea în sistemul de asigurări de sănătate sau în cel de protecţie socială). „Cărţile de identitate ar trebui să fie multifuncţionale, oferind cetăţenilor romåni mai multe posibilităţi de utilizare decåt simpla identificare“, spunea demnitarul. David estima că, pånă la sfårşitul acestui an, vom afla cine va realiza noile documente. Potrivit unui comunicat al Guvernului, sarcina va reveni tot Imprimeriei Naţionale.

Şi cardurile de sănătate vor fi dotate cu cipuri

În ciuda aplicaţiilor suplimentare pe care le-ar putea avea o carte de identitate electronică, Ministerul Sănătăţii a decis să lucreze pe cont propriu. Pe 27 mai 2008, au fost lansate trei licitaţii diferite, toate avånd ca scop final emiterea unui card de sănătate „inteligent“. Prima procedură, vizånd achiziţia de „servicii de asistenţă tehnică în scopul accesării de fonduri structurale ale Uniunii Europene (…) pentru elaborarea unei strategii privind dezvoltarea sistemului de sănătate, cu precădere introducerea cardului de sănătate – SmartCard“, are valoarea estimată la 15,2 milioane lei (circa 4,3 milioane de euro).

A doua licitaţie are ca scop „încheierea unui Acord-cadru de servicii de producţie şi distribuţie carduri europene de asigurări de sănătate pentru asiguraţii CNAS“ şi valoarea contractului a fost estimată la 2,88 milioane de lei (aproximativ 0,8 milioane de euro). Ministerul Sănătăţii doreşte să cumpere şi „consultanţă în vederea proiectării soluţiilor de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate din Romånia, în contextul coordonării cu sistemele de securitate socială din statele membre ale Uniunii Europene“ – 1,2 milioane de lei (0,35 milioane de euro). La sumele de mai sus se va adăuga TVA. Cu alte cuvinte, în total, statul va plăti circa 6,5 milioane de euro doar pentru sistemul de emitere a cardurilor electronice de sănătate. Producerea documentelor respective va fi, apoi, plătită de fiecare asigurat sau (nu s-a luat încă o decizie) va fi subvenţionată de la bugetul CNAS.

Nici permisele actuale de conducere nu mai au viaţă lungă. La cererea Bruxelles-ului, toate membrele UE vor trebui să introducă un tip comun de carnet de şofer, care să înlocuiască cele 80 de tipuri aflate în circulaţie. Noile carnete vor fi din plastic şi vor avea elemente suplimentare de siguranţă, fiind, de asemenea, dotate cu un microcip care va putea înmagazina diverse date despre titular.

120-17641-03cristiandavid_c_33.jpg«Cărţile de identitate ar trebui să fie multifuncţionale, oferind cetăţenilor romåni mai multe posibilităţi de utilizare decåt simpla identificare.»
Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative

37,5 euro (la care s-ar adăuga TVA) ar costa, în estimarea experţilor guvernamentali, realizarea fiecărui paşaport biometric.

UŞOR DE FALSIFICAT?

120-17640-03pasaport2.jpgDeşi lăudate de autorităţile din lumea întreagă, noile paşapoarte electronice par a nu fi chiar atåt de sigure pe cåt ne-am fi aşteptat. La începutul acestei luni, jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Times“ au dezvăluit că au apelat la un specialist care a reuşit, în doar cåteva minute, să cloneze microcipurile de pe două paşapoarte emise de autorităţile din Londra, introducånd pe ele imagini ale lui Osama bin Laden şi ale unui alt terorist.

În prezent, 45 de state din întreaga lume emit astfel de documente de călătorie. Romånia li se va alătura din ianuarie 2008, iar ministrul bulgar de Interne anunţa, pe 30 iunie, că ţara sa va introduce paşapoartele biometrice în maximum zece luni (adică pånă la sfårşitul lui aprilie 2009), producătorul urmånd să fie ales din cele opt firme selecţionate iniţial.