Fundatia „Light into Europe”, infiintata in 1996, s-a axat pe doua activitati. In primul rand, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, a fost reinviat Serviciul de Ambulanta Aeriana al Romaniei. Ceausescu se debarasase de lotul, odata impresionant, de avioane-ambulanta. Din octombrie anul trecut, acest serviciu, care utilizeaza in prezent doar un avion, dar spera sa creeze un lot de opt avioane, cu sprijinul unui fond european, a efectuat peste 90 de zboruri, salvand multe vieti.
In al doilea rand, fundatia a generat numeroase proiecte de ajutorare pe termen scurt, cu sprijinul unor cetateni britanici, initial in Polonia si acum in Romania. Acesti voluntari lucreaza adesea pentru mari firme britanice si isi sacrifica o parte din concediu pentru a-si oferi ajutorul in cadrul acestor proiecte. In septembrie 1998, un grup de 50 de angajati de la British Telecom, barbati si femei, a reusit sa renoveze o mare parte a spitalului Colentina din Bucuresti. Programul lor de lucru, combinat cu un entuziasm fara limite, le permitea numai cinci ore de somn pe noapte, in sala de conferinte a spitalului. Dar rezultatul – un pavilion imaculat, confortabil, cu toate instalatiile in stare de functionare – a meritat din plin efortul depus.
Tot in septembrie, o echipa de la compania britanica Hewlett Packard a lucrat la reconstituirea unui adapost mai sus de statiunea Sinaia, pentru grupul de salvamontisti ce activeaza in zona. Acesti voluntari si-au petrecut inca o saptamana zugravind un camin pentru copiii seropozitivi – pe un perete au pictat un castel, cu un steag romanesc infipt intr-un turn si cu un steag britanic in celalalt.
„Fiecare va pleca acasa cu un sentiment de realizare, de implinire, de cunoastere…”, afirma capitanul Platt.
Satisfactia unei astfel de munci, spune el, consta in sentimentul de a fi imbunatatit in mod activ viata altor oameni: „Faptul ca am putut fi de folos, oricat de putin, face ca propria noastra viata sa fie mai buna”.
Jeanie Campbell