Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la nivel mondial a depăşit 1.000 de miliarde de dolari în acest an, după ce în ultimele două săptămâni au fost anunţate 787 de tranzacţii totalizând 86,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Comparativ cu primele şapte luni ale anului trecut, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a crescut cu 10% în acest an şi ar putea indica o accelerare în a doua jumătate a lui 2010.

Companiile devin mai încrezătoare, ca urmare a constituirii de rezerve financiare şi a declinului costurilor împrumuturilor, consideră o parte a bancherilor.

“Consiliile de administraţie ale companiilor au fost reticente în a lua decizii, însă încep să devină mai confortabile cu situaţia economică, astfel că ar putea avea loc o recuperare”, a afirmat Wilhelm Schulz, şef al diviziei europene de fuziuni şi achiziţii la Citigroup.

Un obstacol în calea tranzacţiilor ar putea fi creşterea economică a SUA, care a încetinit la 2,4% în trimestrul al doilea, potrivit datelor executivului american.

Semnale pozitive

Perspectiva din Europa se îmbunătăţeşte, odată cu avansul încrederii în economie la maximul ultimilor doi ani în iulie şi a declinului şomajului din Germania pentru a 13-a lună consecutivă. În plus, doar şapte din cele 91 de bănci analizate nu au trecut testele de stres organizate la nivel europeran.

“Ne aşteptăm la un flux mai bun de fuziuni şi achiziţii. Au existat unele derapaje datorate crizei din Europa, dar acestea dispar”, a afirmat Raju Shukla, şeful Barclays Capital India.

Volumul tranzacţiilor din domeniul fuziuni şi achiziţii este încă la un nivel redus comparativ cu anii de boom economic 2006 şi 2007, când acestea au totalizat 3.510 miliarde de dolari, respectiv 4.020 miliarde de dolari. Nivelurile respective nu vor fi atinse din nou în viitorul apropiat, consideră analiştii.

SURSA: Mediafax