Belarus își mută forțele speciale la granița cu Ucraina

Belarus își va desfășura forțele speciale la granița sa cu Ucraina întrucât „Statele Unite și aliații lor continuă să își sporească prezența militară la granițele statului”, a explicat Viktor Gulevich, șeful Statului Major General al Forțelor Armate.

„Pentru a asigura securitatea Republicii Belarus în direcția sudică, forțele unităților pentru operațiuni speciale sunt desfășurate în trei direcții tactice”, a declarat Viktor Gulevich, marți după-amiază, potrivit unui comunicat de presă preluat de CNN.

Potrivit spuselor sale, soldații ucraineni au creat o forță de 20.000 de oameni în apropierea Belarusului, ceea ce „necesită un răspuns”.

„Apariția în apele Mării Mediterane și ale Mării Baltice a unui grup care transportă rachete de croazieră maritime și aeriene, o creștere a grupului de aviație în țările din Polonia și statele baltice indică o amenințare tot mai mare la adresa Republicii Belarus.

În cadrul celei de-a doua etape de verificare a forțelor de reacție imediată, au fost trimise grupuri batalion-tactice în direcțiile operaționale de vest și nord-vest.

Pentru a le consolida, unitățile de apărare aeriană, forțele de rachete și artileria sunt deplasate în avans pentru a asigura funcționarea lor de luptă”, a completat Viktor Gulevich.

Declarația sa a venit în contextul în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării sale, relatează agenția de presă Reuters.

Belarus acuză statele NATO că trimit soldați la granițele sale

Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a spus în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte drept „operaţiunea sa specială” din Ucraina, dar a servit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste frontieră la 24 februarie.

Minskul a acuzat timp de mai multe luni că ţările NATO concentrează soldaţi la graniţele sale – Polonia, Lituania şi Letonia fiind membre ale Alianţei – şi a spus că îşi sporeşte numărul şi intensitatea propriilor exerciţii militare ca răspuns.

„Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate”, a adăugat Viktor Gulevici.

Minskul va produce rachete folosite de Rusia în Ucraina

Alexandr Lukaşenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minskul să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina, şi că îşi doreşte ca Belarusul să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 şi S-300 de producţie rusească.

„Suntem realişti. Înţelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem produce daune, în special acelor teritorii de unde ei ne vor ataca”, a declarat el.

Alexandr Lukaşenko a spus că şi-a asigurat sprijinul preşedintelui rus Vladimir Putin în această privinţă la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicaţi în producţia de rachete în Rusia au putut să ia cunoştinţă de “dezvoltările” belaruse în acest domeniu.