Volksbanken AG, care nu a reuşit să treacă testele de stres în condiţiile în care Banca Central Europeană a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro, a precizat că măsurile de restructurare adoptate în acest an i-au redus activele totale cu cinci miliarde de euro până la 15,9 miliarde de euro.

Potrivit băncii, cheltuielile sale administrative în primele trei trimestre au rămas practic neschimbate la 195 milioane de euro, chiar dacă personalul s-a redus cu 376 de angajaţi şi în prezent are un total de 1.477 de angajaţi, dintre care 427 lucrează în afara Austriei. Vânzarea diviziilor VB Leasing International din Polonia şi România precum şi a Volksbank Malta i-a redus forţa de muncă din afara Austriei cu 323 de persoane.

Luni seară, proprietarii Volksbanken au anunţat că aprobă planul de restructurare al băncii conform căruia fuziunile între cele 42 de bănci regionale care deţin Volksbanken vor fi finalizate până în 2017 şi vor duce la crearea a opt noi bănci regionale şi trei creditori specializaţi.

Comisia Europeană a fost de acord cu intervenţia Guvernului austriac în sprijinul Volksbanken AG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România.

În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.