Rusia și planurile de destabilizare a României
Colonelul (r) Tudor Păcuraru, fost membru al Serviciului Român de Informații (SRI), a tras un semnal de alarmă asupra unor posibile planuri de destabilizare a țării, care ar putea afecta nu doar procesul electoral, dar și stabilitatea generală a regiunii.
Acesta a oferit un exemplu istorico-politic relevant, amintind de evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș, când violențele interetnice au degenerat în conflicte deschise, soldate cu victime și pagube materiale considerabile. Acesta a subliniat riscul ca o astfel de strategie să fie reeditată, folosind violența ca metodă de manipulare a opiniei publice și de provocare a unui haos social similar celui din perioada decembrie 1989.
”Lucrurile sunt destul de periculoase în momentului față. Sper că sistemul siguranță națională și-a făcut datoria. Să vă explic ce se poate întâmpla. Doamne ferește, gândiți-vă la martie 1990, la Târgu Mureș. Care era planul acolo? ‘O manifestație care degenerează în violențe.’
Intervin jandarmii și după ce intervin jandarmii, se trage cu gloanțe război și cad patru, cinci, șase, șapte morți din rândul manifestanților. (Se va spune că) jandarmii i-au împușcat. De fapt, nu sunt jandarmii, sunt mercenarii domnului Potra, pregătiți cu degetul pe trăgaci și cu muniția război”

Scenarii de destabilizare prin violență și manipulare
În opinia fostului ofițer SRI, colonelul (r) Tudor Păcuraru scopul unui astfel de scenariu ar fi crearea unei emoții colective puternice, care să destabilizeze țara, provocând incidente violente și blocaje în diverse zone cheie ale țării. El a avertizat asupra pericolului unor ciocniri cu forțele de ordine și a posibilității ca agenți externi să încerce să submineze securitatea națională.
”Asta se urmărește: crearea unei emoții colective pe stil ‘Colectiv’ (incendiul din 30 octombrie 2015, soldat cu 64 de morți, n.r.), ca după aceea să iasă rău în toată țara. Cu blocări de șosele, cu manifestații. Minerii nu mai sunt astăzi, dar se vor găsi destui să vină spre București pe autostradă (…)”
Provocările subversive ale GRU
Tudor Păcuraru a oferit o mărturie relevantă despre experiențele sale cu GRU (serviciul de spionaj al armatei ruse), subliniind pericolele legate de activitățile subversive ale acestora.
Acesta a relatat cum, acum două decenii, a avut ocazia să se confrunte cu agenții GRU, o organizație pe care o descrie ca fiind extrem de bine pregătită și eficientă în operatiunile sale.
”Nu putem avea certitudinea (că alegerile vor fi liniștite, n.r.)
Eu m-am confruntat cu GRU în urmă cu 20 și ceva de ani. Nu pot spune în ce circumstanțe. Pot să vă spun că GRU, spionajul militar rusesc, este o organizație redutabilă și înalt profesionistă. Ei când se apucă subversiune, o fac serios. O fac ca în decembrie 1989, că acolo a fost mâna lor.
Deci să sperăm că au fost scoase toate ‘șuruburile’ care pot fi scoase și că mecanismul ăsta e blocat, nu va funcționa. Dar poate să iasă cu moarte de om. Asta se urmărește de fapt. Cum a fost în ’89? 1200 morți, mii de răniți. Exact asta se urmărește și vreau să vă spun că nu au milă organizatorii”, a declarat Tudor Păcuraru la Antena 3 CNN.
Strategia Moscovei în România
Dmitri Soin, un fost spion rus cu conexiuni strânse la Kremlin și consilier al unor politicieni influenți, a detaliat un plan alarmant al Moscovei pentru destabilizarea României. Potrivit acestuia, Rusia ar urmări să creeze o criză politică internă, sprijinind anumite grupuri pentru a influența cursul politic din țară.
Soin, cunoscut pentru legăturile sale cu Moscova și trecutul său controversat, a subliniat că, în planul Kremlinului, există riscul unor confruntări violente cu autoritățile române, inclusiv în marile orașe, dar și ocuparea unor locații strategice în capitală. În acest context, el a menționat că susținătorii lui Călin Georgescu, un politician român care a fost legat de viziuni controversate, ar putea juca un rol central în aceste evenimente.
„De aici decurge o agravare puternică a luptei politice interne din România (…) Georgescu şi echipa lui își vor revărsa susținătorii în stradă și, cel mai probabil, viața politică publică a României pe termen scurt va fi subordonată acestei lupte. Nu poate fi exclusă acolo blocarea unor autostrăzi strategice, ocuparea unor piețe centrale din orașe, inclusiv în București.
După toate probabilitățile, ar putea exista și ciocniri cu poliția, și cu susținătorii actualelor forțe globaliste aflate la putere în România. Nu exclud ca o parte din forțele de securitate să treacă de partea lui Georgescu. Are o susținere destul de bună în rândul forțelor de securitate”, a spus Soin într-un interviu citat de presa română.
Conform documentelor Parchetului, Călin Georgescu și colaboratorii săi au elaborat un plan de destabilizare a României, folosind mercenarii lui Horațiu Potra, în cadrul unei întâlniri secrete ce a avut loc la ferma din Ciolpani, după anularea alegerilor prezidențiale.
Investigatorii susțin că desfășurarea întâlnirii și evenimentele ce au urmat indică clar faptul că a fost discutat un plan detaliat, care a fost pus în aplicare imediat după acel moment.