Vladimir Putin a spus când se va încheia războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a promis joi că va continua lupta în Ucraina până când Moscova va asigura „demilitarizarea”, „denazificarea” și neutralitatea țării, dacă Kievul nu acceptă un acord care să atingă aceste obiective.

Răspunzând la întrebări din partea publicului, a presei și, la un moment dat, a soldaților de pe front, Putin a adoptat o poziție intransigentă cu privire la Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă de patru ore, organizată în contextul în care își dorește un nou mandat prezidențial de șase ani în martie.

Putin, acum în vârstă de 71 de ani, le-a spus rușilor că obiectivele sale inițiale în Ucraina nu s-au schimbat. El a precizat că forțele rusești au preluat inițiativa pe câmpul de luptă în „operațiunea militară specială” pe care a lansat-o la 24 februarie 2022.

„Practic, de-a lungul întregii linii de contact, forțele noastre armate își îmbunătățesc, să spunem, modest poziția. Practic toate se află într-o etapă activă de acțiune”, a declarat Putin, potrivit Reuters.

De la începutul războiului, Kievul și-a intensificat demersurile de aderare la NATO și la Uniunea Europeană, măsuri pe care le consideră vitale pentru autoapărarea și independența sa față de Rusia, dar care se opun Moscovei.

Extinderea NATO a forțat Rusia să intre în război

Putin și-a reiterat punctul de vedere potrivit căruia expansiunea spre est a NATO a fost principala cauză a războiului. Acest punct de vedere este respins de Occident, care îl consideră pe Putin agresor.

„Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele … În ceea ce privește demilitarizarea, dacă ei (n.r. ucrainenii) nu vor să ajungă la un acord – ei bine, atunci suntem forțați să luăm alte măsuri, inclusiv cele militare.

Fie ajungem la un acord, convenim asupra anumitor parametri (privind mărimea și puterea armatei ucrainene) … fie rezolvăm această problemă prin forță. Pentru asta ne vom strădui”, a precizat liderul de la Kremlin.

Putin a declarat că a observat semne că entuziasmul occidental pentru acordarea de ajutor militar și financiar Ucrainei se diminuează, dar că el crede că Kievul va continua să primească deocamdată ajutor.

El a spus că expansiunea NATO spre est a forțat Rusia să intre în război.

„Dorința nestăvilită de a se strecura spre granițele noastre, luând Ucraina în NATO, toate acestea au dus la această tragedie”, a spus el, îndemnând SUA să caute un compromis în loc să încerce să rezolve problemele „cu sancțiuni și intervenții militare”.

Kievul rămâne pe poziții în privința negocierilor

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că negocierile cu Rusia sunt imposibile până când toți soldații ruși nu vor fi expulzați de pe teritoriul ucrainean și solicita asistență occidentală suplimentară pentru a-și apăra țara.

Kievul și aliații săi au respins, de asemenea, sugestia lui Putin potrivit căreia Zelenski, un evreu, conduce un „regim nazist”.

Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei de peste două decenii, s-a prezentat ca fiind omul potrivit pentru a continua să conducă Rusia într-un conflict pe care îl consideră existențial pentru supraviețuirea Rusiei. Kievul și aliații săi occidentali văd războiul din Ucraina ca pe o acaparare neprovocată de teren în stil colonial.