Opoziția față de politica actuală a lui Vladimir Putin e importantă

Oleg Orlov, apărător pentru drepturile omului și disident rus, a subliniat într-un interviu importanța opoziției față de politica actuală a Kremlinului pentru a pregăti viitorul post-Vladimir Putin. Orlov, în vârstă de 70 de ani, este în prezent judecat pentru discreditarea armatei ruse și riscă o pedeapsă pe termen lung într-o colonie penitenciară.

„Atâta vreme cât el (Vladimir Putin) este la putere, nu cred că cineva poate spera la vreo schimbare”, a spus Orlov.

Cu toate acestea, Orlov consideră că plecarea lui Vladimir Putin va aduce schimbări. În acest context, opoziția și societatea civilă vor juca un rol crucial.

„Plecarea lui (Vladimir Putin) va duce în mod sigur la schimbare şi la scindare în rândurile elitei”, a continuat Orlov. „Iar opoziţia, precum şi ceea ce a rămas din societatea civilă vor avea un rol enorm în acel moment, pentru a asigura că schimbările nu sunt doar unele cosmetice”, a subliniat disidentul rus.

Orlov, fost copreședinte al organizației Memorial, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, este un critic al campaniei militare ruse în Ucraina. Procedurile legale împotriva sa au început în urma unei critici aduse războiului într-un articol, iar procurorii solicită acum o pedeapsă aspră cu închisoarea.

„Când se va întâmpla asta şi dacă Putin va pleca în timpul cursului firesc al evenimentelor, nu ştim”, a adăugat Oleg Orlov.

De la declanșarea invaziei împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani, Vladimir Putin s-a asigurat că autorităţile ruse acţionează aspru împotriva criticilor. Orlov şi-a exprimat opoziţia faţă de războiul împotriva Ucrainei.

Procedurile juridice împotriva lui Orlov durează de luni de zile

În octombrie, el fusese condamnat la plata unei amenzi relativ modeste de 150.000 de ruble (aproximativ 1500 de euro). Însă în decembrie acest verdict a fost revocat şi procesul a reînceput. Procurorii cer acum o pedeapsă aspră cu închisoarea.

În prezent, nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, este clar că, până la urmă, justiția rusă va putea totuși să îl pună pe Orlov după gratii – pentru că asta este ceea ce solicită de fapt procuratura.

Totul a început în urmă cu mai bine de un an, cu un articol în care Orlov critica războiul declanșat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, sub titlul „Au vrut fascism, l-au obținut”. Pentru aceasta, a fost acuzat că a „discreditat” armata rusă în țara sa de origine – dar a existat o mare solidaritate la nivel internațional.

„Prețul pe care el și alții îl plătesc pentru că și-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare în Rusia este inacceptabil de mare”, a deplâns organizația Amnesty International.

Cu toate acestea, el nu regretă că a rămas în Rusia și vede acest proces ca pe o parte din munca sa. Până acum această muncă a fost foarte eficientă, spune Orlov, pentru că „am primit multă atenție în timpul procesului”. El recunoaște însă că „prețul este unul ridicat”.