Vladimir Putin are planuri mari pentru Rusia. Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunțat azi că președintele rus a propus Minskului un parteneriat în ceea ce privește prețul resurselor energetice, în schimbul unirii Rusiei cu Belarus.

În plus, cele două state sunt în discuții de mai bine de două decenii despre o eventuală unire în cadrul unei Uniuni statale, însă, până în momentul de față nu s-a concretizat nimic, mai exact nu s-a ajuns la un comun acord asupra punctelor cheie, inclusiv cu privire la moneda unică.

În urmă cu o săptămână, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, la Soci, dar cei doi președinți nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou acord cu privire la livrările de petrol ruseşti către Belarus în 2020, potrivit Reuters.

Vladimir Putin vrea să rămână președinte și după încheiarea mandatului în curs

Reamintim că, încă de la începutul anului, majoritatea companiilor ruse au sistat aprovizionarea cu petrol a Belarusului din cauza disputelor legate de preţ, după ce Rusia a redus subvenţiile la petrol, potrivit Belta.

Potrivit anumitor informații din presa rusă, Vladimir Putin urmărește să își prelungească mandatul de președinte prin unirea celor două state. Potrivit Constituției rusești, mandatul lui Putin se va încheia în 2024, iar acesta nu va mai avea voie să candideze. Astfel, prin unirea Rusiei cu Belarusul Putin ar dori să-şi prelungească prerogativele prezidenţiale în calitate de şef al unui nou stat. Doar că preşedintele Lukaşenko nu doreşte să cedeze ‘nici suveranitatea’ ţării sale, şi nici funcţia sa actuală.