Vladimir Putin, primul discurs de campanie electorală în Rusia

Vladimir Putin a pornit campania electorală în Rusia. Duminică, 17 decembrie, el a susţinut un discurs în faţa reprezentanţilor „Rusia Unită”, partidul aflat la guvernare.

Reamintim că ruşii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele în luna martie 2024. Putin este ca şi sigur că va fi reales pentru cel de-al cincilea mandat.

În discursul său, Vladimir Putin a promis că va face din Rusia o putere suverană şi autosuficientă. El s-a folosit de acest moment pentru a-şi întări discursul de propagandă ţintit împotriva ţărilor occidentale. Putin justifică astfel în faţa poporului rus agresiunea neprovocată din Ucraina.

„Rusia va fi o putere suverană şi autosuficientă, în caz contrar nu va mai exista deloc. (…)

Rusia nu poate, cum fac unele ţări, să renunţe la suveranitate în schimbul câtorva cârnaţi şi să devină satelitul cuiva”, a declarat Putin, probabil o referire ironică la Ucraina.

Occidentul, ţinta predilectă a ţarului de la Kremlin

După cum spuneam, influenţa negativă a Occidentului a fost una din temele discursului său. Occidentul plănuieşte să „prăbuşească economia şi sfera socială a Rusiei”, a afirmat Putin.

Tocmai din acest motiv, „forţele patriotice” ale ţării trebuie să se unească în faţa „sarcinilor istorice” cu care se confruntă Federaţia Rusă în aceste zile.

„Ei au crezut şi cred că vor putea să semene tulburări interne în ţara noastră. Metodele unei astfel de destabilizări sunt binecunoscute şi au fost încercate de multe ori de către elitele occidentale în multe părţi ale lumii în timpul aşa-numitelor „lovituri de stat colorate”.

Astfel de reţete nu au funcţionat şi, sunt sigur, nu vor funcţiona nici în relaţia cu Rusia. (…)

Încercările de a perturba armonia interetnică, inter-religioasă şi civilă sunt o trădare şi o crimă împotriva Rusiei”, a punctat Putin.

Toţi ruşii trebuie să lupte pentru apărarea libertăţii şi securităţii ţării, a indicat Vladimir Putin în discursul său de campanie.

„Împreună cu tot poporul rus, să apărăm suveranitatea, libertatea şi securitatea Rusiei, tot ceea ce ne este drag, istoria noastră, cultura noastră, valorile şi tradiţiile noastre.

Noi înşine ne vom determina şi ne vom crea propriul viitor. Aceasta este viziunea globală a statului suveran, baza pentru o consolidare civilă autentică şi pentru a lucra împreună”, a mai precizat liderul de la Kremlin, citat de AFP.

Putin va candida ca independent, însă Rusia Unită îi susţine candidatura

Dmitri Medvedev, congres Rusia Unita
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Dmitri Medvedev, preşedintele partidului de guvernământ Rusia Unită şi vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a supus la vot susţinerea candidaturii lui Vladimir Putin, cu toate că preşedintele a anunţat că va candida ca independent în 2024.

Susţinerea candidaturii a fost aprobată în unanimitate de către membrii de rang înalt prezenţi la congres.

Medvedev a lăsat de înţeles că orice voci critice vor fi rapid înăbuşite.

„Trebuie să-i mobilizăm pe toţi activiştii, pe toţi susţinătorii pentru a preveni orice perturbări în cursul campaniei electorale, pentru a suprima orice încercări de a influenţa campania din exterior sau de a organiza provocări, de a răspândi informaţii false, dăunătoare sau de a perturba ordinea publică”, a spus el.