În același timp, Rusia se confruntă cu o scădere dramatică a populației, care nu are legătură cu războiul. Din acest motiv, președintele rus vrea să readucă la viață un Ordin special, creat de Stalin pentru a crește populația țării.

Confruntat cu pierderile mari de vieți omenești în al Doilea Război Mondial, în iulie 1944, Stalin a creat ”Ordinul Mamei Eroine”, care, în următorii peste 45 de ani a fost acordat unui număr de 430.000 de femei din Uniunea Sovietică pentru meritul de a fi născut cel puțin zece copii.

De asemenea, Stalin a creat și Medalia Maternității, care era destinată femeilor care nășteau cinci copii, dar și Ordinul Gloriei Materne, pentru cele care aduceau pe lume șapte copii, scrie Eurasiareview.

Recurge la aceeași tactică aplicată de Stalin

La rândul său, președintele Vladimir Putin nu se confruntă acum doar cu un război pe care armata sa abia îl poate duce și cu pierderi mari pe câmpul de luptă, ci și cu o situație demografică dezastruoasă. Pentru a face față declinului populației, liderul de la Kremlin recurge la aceeași tactică la care a recurs Stalin.

El a cerut reinstituirea unor astfel de Ordine, cu beneficii financiare, iar Duma de Stat elaborează în prezent o legislație pentru a încuraja femeile din Rusia să nască mai mulți copii.

Femeile nu mai vor să facă mulți copii, iar ideea ar putea fi un fiasco

Dar capacitatea lui Putin de a folosi un astfel de sistem de încurajare a natalității, așa cum a făcut Stalin după război, este limitată de faptul că, în prezent, o femeie face doar unul-doi copii, cifră care nu s-a schimbat semnificativ nici după unele politici pro natalitate ale Moscovei din ultimii 20 de ani.

Eforturile de a crește rata natalității în Rusia, prin furnizarea de ajutoare financiare și alte subvenții, nu au funcționat așa cum se dorea. Femeile din Rusia au continuat să aleagă mai întâi cariera, iar când au decis să aducă pe lume copii au considerat că unul este suficient. De aceea, susțin acum unele voci, ideea lui Putin ar putea să fie un fiasco.

În timp ce mortalitatea crește, declinul natural continuă să se accelereze: 264,3 mii de persoane pe trimestru, adică 7,3 la 100.000 de locuitori – noi anti-recorduri absolute în istoria modernă a țării.

Un act de disperare, nu o politică menită să funcționeze

Rata de fertilitate din Rusia a scăzut de la 1,77 copii pe femeie la 1,5 și se menține constantă la acest nivel doar datorită numeroaselor programe de stimulare, de la ajutoare pentru maternitate până la ipoteci familiale cu discount, spune expertul în demografie Alexei Raksha.

Nașterile celui de-al doilea și al treilea copil urmează veniturile reale ale populației, subliniază el.

Având în minte constrângerile și privațiunile din epoca sovietică, pentru unii ruși această ultimă strategie a Kremlinului poate părea mai degrabă un act de disperare, decât o politică menită să funcționeze. Iar acest lucru ar putea scădea și mai mult rata natalității, în loc să o ridice pe noi culmi, așa cum își dorește în mod clar președintele Vladimir Putin.