Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că jumătate din următoarele două tranşe de la FMI vor merge către bugetul de stat, dar speră că nu va mai fi nevoie de alţi bani de la Fond pentru buget până la finalul acordului.

Întrebat dacă, în afară de jumătate din următoarele două tranşe care urmează să fie eliberate către buget, Finanţele vor mai avea nevoie şi de alţi bani de la FMI, Vlădescu a răspuns că speră să nu mai fie nevoie, însă a explicat că acest lucru nu va însemna o încheiere a acordului.

“Nu vom mai aduce bani la bugetul de stat. Ei vor circula normal, la BNR. Acordul vrem să îl încheiem până la final, dar sper să nu mai avem nevoie de o derogare ca să vină bani la bugetul de stat”, a spus Vlădescu.

Ministrul a adăugat că speră, totodată, ca încasările “să intre în normalitate”, astfel încât Finanţele să se poată finanţa coerent, iar creşterea economică să fie reluată.

O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intr