România va adera la programul Visa Waiver până în 2025

Aderarea la programul Visa Waiver. Marcel Ciolacu, premierul României, s-a întâlnit, joi, cu Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România.

Cei doi oficiali au pus accentul pe „consolidarea parteneriatului strategic” între state. În urma întrevederii, Ciolacu a transmis pe platforma X faptul că proiectele economice româno-americane „merg înainte”.

Există progrese și în ceea ce privește regimul vizelor pentru români, mai ales prin programul referitor la vize, potrivit lui Marcel Ciolacu.

„Consolidarea parteneriatului strategic RO-US împreună cu ambasadoarea Kathleen Kavalec. Proiectele noastre economice comune merg înainte în mod susținut și progresăm cu procesul de Visa Waiver pentru români”, a transmis premierul pe X.

Pe data de 25 septembrie, ambasadoarea SUA la București a anunțat că țara noastră urmează să adere la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii. Acest lucru urmează să se întâmple la începutul anului 2025, în scenariul cel mai pozitiv.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie.

Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a declarat Kathleen Kavalec, la Oradea.

Ce este programul VWP

Programul Visa Waiver (VWP) este derulat de guvernul american. El permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile. Călătoriile nu necesită vize și pot avea ca scop turismul, afacerile sau tranzitul pe teritoriul SUA.

Majoritatea statelor selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari. Acestea au un indice al dezvoltării umane foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate.

„Cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, în acest moment. Pentru cetăţenii care sunt eligibili pentru programul Visa Waiver este obligatorie înregistrarea prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), înainte de a începe călătoria către SUA.

Persoanele care nu au obţinut aprobarea prin sistemul ESTA nu vor fi îmbarcate de nicio companie aeriană către SUA. Cei care doresc să se înregistreze pentru sistemul ESTA, o pot face prin intermediul portalului ESTA”, anunță Ambasada SUA.