Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Joi, pe 9 noiembrie, de Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască şi să înţeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric.

Șeful Executivului a adăugat că predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul şcolar 2023-2024, este un pas firesc în această direcţie.

„Marcăm astăzi Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, zi cu însemnătate deosebită pentru întreaga lume, dar cu precădere pentru spaţiul european. În urmă cu 85 de ani, avea loc cea mai întunecată noapte din istoria recentă a Europei, Noaptea de Cristal.

Operaţiunea, care a început în Berlin, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate şi distruse proprietăţile şi lăcaşele de cult. Acest program a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale, abuzuri şi cruzimi greu de imaginat”, a transmis acesta.

Ziua de 9 noiembrie înseamnă eliberare

Premierul Marcel Ciolacu a mai afirmat că în același timp, ziua de 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferințelor și al abuzurilor. Oficialul a adăugat că ”în 1989, Zidul Berlinului cade, Cortina de Fier se dărâmă, iar întreaga lume poate privi, dincolo de limite, spre un viitor prosper, consolidat pe valori şi principii democratice.

„Este datoria noastră faţă de toate victimele să nu uităm abuzurile regimurilor totalitare. Sacrificiul lor trebuie păstrat în memoria colectivă ca temei pentru libertatea de care ne putem bucura în zilele noastre”, a transmis el.

Potrivit șefului Executivului, „este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască şi să înţeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric”.

Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul” este un pas important

Marcel Ciolacu a mai afirmat că „predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul„, începând cu anul şcolar 2023-2024, este un pas firesc în această direcţie şi contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generaţii.”

„Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetăţenilor şi teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste şi deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acţiuni şi măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc”, a spus acesta.

Premierul a adăugat că „Guvernul României rămâne ferm angajat în combaterea terorismului, antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, rasismului şi a oricăror forme de extremism.”

Ajutor pentru românii care au fugit din Gaza

Amintim că Guvernul României a anunțat un program special de ajutorare pentru românii care au fugit din Gaza, dar care nu au familie în țară.

Cu situația din Gaza tot mai tensionată, autoritățile române au luat măsuri pentru a-i sprijini pe acești cetățeni români care se întorc acasă în căutarea siguranței.

La sosirea pe aeroport, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a explicat că există o mare comunitate de români cu dublă cetățenie în Gaza. Mulți dintre ei doresc să se întoarcă în România în căutarea unui refugiu sigur. Mai multe puteți citi aici.