Virusul Ebola a revenit. S-a înregistrat deja primul caz. OMS a dat detalii cutremurătoare. Un caz de Ebola a fost înregistrat Abidjan la o tânără de 18 ani de naționalitate guineană. Cazul a fost înregistrat la două luni de la anunțul sfârșitului epidemiei din 2021 în Guineea. Organizația Mondială a Sănătății a informat că situația este extrem de îngrijorătoare, conform France 24.

Ministrul Sănătații, Pierre Demba, a declarat la televiziunea națională RTI că fata a venit din orașul Labe din Guineea. Ea „a ajuns în Coasta de Fildeș pe 11 august”. El a precizat că pacienta este izolată în centrul de tratament pentru boli infecțioase ale Spitalului Universitar din Treichville, în Abidjan.

Ministrul a precizat că dețin vaccinuri împotriva Ebola și că vor vaccina grupurile țintă. Este vizat  personalul de sănătate din prima linie, contactele directe ale fetei de 18 ani și forțele de securitate de la frontiera pe unde a intrat ea.

De asemenea, OMS a trasmis că 5.000 de doze de vaccin anti Ebola care erau destinate combaterii epidemiei de Ebola din Guineea vor fi trimise în Coasta de Fildeș.

Ce înseamnă Ebola și cum se transmite

Virusul Ebola în plină pandemie de COVID nu este tocmai un lucru liniștitor. Virusul Ebola provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree. Acest virus a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, pentru virus există două vaccinuri experimentale. Nu există însă niciun tratament. Acest virus a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea, înainte de a se răspândi în Liberia şi apoi în Sierra Leone, țări vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016. El a afectat zece ţări, inclusiv Spania şi SUA. Acest virus a provocat peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

De reținut că simptomele iniţiale ale bolii nu sunt extrem de specifice şi adesea sunt similare cu cele ale altor bolilor mai des întâlnite, cum ar fi răceala sau malaria. Simptomele distinctive sunt mult mai severe.

Sursă foto: Dreamstime