Alexandru Rafila a vorbit despre noul virus din China

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat sâmbătă că nu este necesar să generăm panici pe plan național în legătură cu virusul respirator din China. El a subliniat că există organisme europene autorizate care monitorizează cu atenție această problemă.

„Dacă va exista vreo problemă legată de apariția unei tulpini virale care produce infecții respiratorii, atunci centrul european de control al bolilor, cât și biroul regional pentru Europa ne va informa dacă e cazul unei alerte. Există organisme abilitate care supravegează îndeaproape chestiunea asta și nu are rost să creăm noi isterii naționale atunci când nu este cazul”, a declarat Rafila.

Situația se agravează în China

Spitalele din Beijing și din nordul Chinei se confruntă cu o creștere a numărului de copii care suferă de afecțiuni respiratorii, odată cu intrarea țării în prima iarnă după relaxarea controalelor stricte din timpul pandemiei de Covid-19.

Oficialii din domeniul sănătății din Beijing și din alte orașe importante din nordul Chinei menționează că bolile sezoniere obișnuite, cum ar fi gripa și virusul respirator sincițial (RSV), alături de pneumonia cu micoplasmă – o infecție bacteriană care în mod obișnuit provoacă afecțiuni ușoare și afectează în principal copiii – reprezintă principalele cauze ale acestei situații.

În nordul Chinei, creșterea numărului de cazuri survine pe fondul unei extinderi a infecțiilor respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde virusul respirator sincițial (RSV) se răspândește la niveluri considerate „fără precedent” printre copii. Autoritățile chineze au atras atenția asupra necesității de a fi vigilenți, deoarece o creștere bruscă a cazurilor de boli respiratorii a afectat școlile și spitalele.

Consiliul de Stat a anunțat că se așteaptă la un vârf al cazurilor de gripă în această iarnă și primăvară, iar infecțiile cu micoplasmă pneumoniae vor rămâne ridicate în anumite zone și pe viitor. De asemenea, a avertizat cu privire la riscul unei reveniri a infecțiilor cu COVID-19.

Situația din China a generat preocupare la nivel global, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat mai multe informații despre această situație. Potrivit OMS, oficialii chinezi au comunicat că actuala creștere a cazurilor de boli respiratorii nu a depășit capacitățile spitalelor. Agenția ONU a precizat că autoritățile chineze au asigurat că nu au fost identificate agenți patogeni noi sau prezentări clinice neobișnuite.