Potrivit autorităţilor regionale, aproximativ 21.600 de curcani au fost eutanasiaţi la o fermă din Soest, landul Rhenania de Nord Westphalia, precum şi 9.500 de raţe la o fermă din Moeser, landul Saxonia-Anhalt, după descoperirea virusului H5N8 la ambele ferme. 

În ultimele săptămâni, virusul H5N8 a fost identificat la aproximativ 540 de păsări sălbatice din Germania dar până acum au fost puţine cazuri identificate la fermele de păsări, în avanpremiera sezonului de Crăciun, foarte important pentru vânzările de păsări. 

Pentru a preveni infecţia cu virusul gripei aviare provenit de la păsările sălbatice, Guvernul german a introdus norme sanitare mai stricte, inclusiv ordonând fermierilor să ţină păsările închise şi sacrificând imediat păsările de la fermele infectate. Măsuri similare au fost luate în mai multe state europene. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. Agerpres