Presa a relatat intens despre cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea care ar fi suferit o paralizie facială periferică după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer. Între timp, Ministerul Sănătăţii a infirmat informaţia.

“Potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate. (…) Toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă.

În prezent, pacienta se află în stare clinică bună”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Virgil Musta: Persoana nu trebuie să intre în panică, dar reacţia trebuie declarată

Ce spune însă Virgil Musta despre posibilitatea apariţiei unei astfel de reacţii după vaccinare? Medicul timişorean afirmă că această reacţie adversă este menţionată în prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech, ea având o incidenţă de 1 la 10.000 de persoane, însă este întâlnită şi în cazul altor vaccinuri.

O persoană care s-a vaccinat şi se confruntă cu o astfel de reacţie nu trebuie să intre în panică, mai precizează Virgil Musta.

“Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată, după care un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a declarat medicul, potrivit Mediafax.

Cine este predispus la o astfel de reacţie adversă?

Această reacţie adversă nu necesită spitalizare, însă recuperarea poate dura între 4 şi 6 săptămâni.

Persoanele predispuse la o astfel de paralizie facială temporară sunt cele care au mai avut probleme similare în trecut, unele virusuri putând provoca asta, mai explică Virgil Musta.

“Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomandă re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, a declarat șeful Secției de boli infecțioase a spitalului “Victor Babeș” din Timișoara.

Până acum, au fost raportate doar patru cazuri de paralizie facială temporară la nivel mondial.