Selecția pe care v-o propun este, de fapt, o listă scurtă de etichete și soiuri provenite din trei țări cu tradiție pentru vinurile lor albe.

Italia

Soave. Așa cum îi spune și numele este un vin gingaș și delicat, menit să te răcorească și să-ți încânte papilele cu o mineralitate fină. Este îndeobște un vin produs în regiunea Veneto, din struguri Garganera, apreciați pentru aroma lor delicată de lămâie și migdale. Asemeni altor vinuri care poartă această denumire, Soave Cantine di Ora are în plus și o urmă de Trebbiano în cupaj, care îi dă ceva mai mult corp și aromă, un amănunt important pentru cei care apreciază întotdeauna un buchet complex de arome în pahar.

Antario Gavi. Din Pemonte, o altă regiune celebră pentru vinurile sale. Este făcut din struguri Cortese, cu buchet floral, ușor condimentat.

Pecorino. Din Abruzzo, cu gust foarte vioi și bogat în același timp și un final ușor balsamic.
Vernaccia. Din Toscana, foarte fresh și fructat, care trebuie răcit sub 10 grade ca sa te poți bucura pe deplin de aromele sale.

Greco di Tufo. Din Campania, care a fost creat parcă pentru zile călduroase. Merită să te refugiezi în răcoarea savuroasă a buchetului său cu note de caise sau piersici.

Germania

Rieslingul. Un strugure originar din regiunea Rinului, cu o aciditate pronunțată și o aromă florală foarte persistentă. De obicei, dă naștere unui vin ușor, aromat, cu o aciditate vivace și o cantitate scăzută de alcool.
La noi în țară, producătorii de la Oprișor sau de la Nachbil au reușit să imite foarte bine buchetul ierbos și răcoritor al rieslingurilor nemțești în vinuri pe care merită să le savurați la început de masă.
Însă la fel de potrivită pentru primăvară ar putea fi și Crâmpoșia, un strugure neaoș, din care se nasc adesea vinuri cu arome sprințare de flori și fân. Crâmpoșia este un soi ceva mai prietenos și mai răcoros decât Feteasca, iar cel realizat la Crama Atelier este foarte proaspăt, cu o aciditate fină, persistentă.

Franța

Muscadet. Produs dintr-un soi specific regiunii Valea Loarei, Melon de Bourgogne, este un vin sec, răcoros, excelent pentru zilele ceva mai călduroase. Are o aromă florală delicată, ușor minerală și este excelent în compania fructelor de mare bine condimentate.
Sauvignonul blanc. Un vin la fel de primăvăratic, în special cel din regiunea Bordeaux, ceva mai mineral și mai proaspăt.
Chablis. Din Bourgogne, este oricând binevenit. Vinurile acestea au o personalitate aparte și o aromă florală des întâlnită, însoțită de un post gust consitent și prietenos.
Aligote. Un vin excelent pentru după-amiezele însorite de primăvară. Poate fi prea mineral pentru unele gusturi de aceea el este băut deseori în combinație cu lichiorul Crème de Cassis într-o băutură cunoscută peste tot în lume sub numele de Kir.