Desi cantitatea pare impresionanta, cei interesati de achizitionarea acestor valori ar face bine sa se grabeasca.
Pretul scazut al vinurilor de vinoteca a stimulat puternic cumparatorii. Catalin Paduraru afirma ca aproximativ 30% din vanzarile de vinuri de elita, pe piata interna, au ca obiect vinurile vechi. „Ma astept ca, peste doi – trei ani, preturile sa atinga nivelul cotatiilor internationale ale vinurilor de vinoteca, estimeaza presedintele Vinexpert. Aceasta inseamna adaugarea unui zero la pretul de astazi, exprimat in dolari. Vinul vechi romanesc este o investitie foarte interesantaA?.
In magazinele de specialitate inca se mai gasesc vinuri de valoare deosebita. Furmintul de Bucium este extrem de pretios, nu numai pentru ca este un vin cu calitati exceptionale, ci si datorita faptului ca soiul de struguri din care provine a disparut din exploatare in Romania. De asemenea, cine intalneste un Traminer de Blaj 1958 n-ar trebui sa ezite nici o clipa. Aceeasi recomandare este valabila pentru Busuioaca de Bohotin 1996. „Este primul vin al carui lot initial a fost declarat – 80.000 de sticle, spune Catalin Paduraru. Fiecare sticla are imprimat un numar de ordine, ceea ce face ca reeditarea sa fie imposibila”.
Tot la categoria raritatii ar mai putea fi mentionate cele patru vinuri, in varsta de 27 de ani, scoase pe piata de Rovit Valea Calugareasca: Riesling, Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Mihai Gavril, directorul comercial al Rovit, afirma ca, in prezent, mai sunt disponibile circa 8.000 de sticle din fiecare soi. Cei mai mari ofertanti de vinuri de vinoteca sunt Bucium si Vinia, insa pe piata sunt prezente aproape toate marile podgorii romanesti.

Cum se bea vinul vechi
Vinul vechi este nu numai pretios, ci si sensibil. Savoarea sa poate fi compromisa in buna masura daca nu sunt respectate anumite reguli referitoare la destuparea sticlei, pregatirea pentru degustare si temperatura de servire.
Daca sticla a fost pastrata asa cum trebuie, atunci dopul a devenit fragil (din cauza contactului permanent cu lichidul); drept urmare, pentru extragerea sa se recomanda a fi folosite tirbusoane speciale (de exemplu, Screwpull), care pot fi gasite in magazinele ce comercializeaza vinuri de vinoteca.
Foarte probabil, in sticla exista depuneri (acestea sunt o dovada a vechimii vinului) care nu trebuie ingurgitate o data cu lichidul. De aceea, dupa destupare, vinul trebuie turnat intr-un vas decantor si lasat sa se aeriseasca circa 30-60 de minute.
Pentru degustare este bine sa fie folosite pahare din sticla cu gura ingustata, pentru a favoriza perceperea aromei vinului.
Temperatura la care este sevit vinul este la fel de importanta ca si cea la care este pastrat. Vinurile albe trebuie baute cand temperatura lor este de 10-12 grade Celsius; cele rosii se consuma la o temperatura de 16-18 grade Celsius. Pentru controlul temperaturii trebuie utilizate termometre speciale sau hartie termosensibila care se lipeste pe sticla.
Sursa: Prier Vinexpert

Cum trebuie pastrat vinul
Vinurile fine invechite in sticla isi pastreaza calitatile doar daca sunt depozitate corect. Pentru a nu compromite un vin vechi trebuie sa tineti cont de urmatoarele: Caldura este unul din cei mai mari inamici ai vinului. Temperaturile mai mari de 10-15 grade Celsius duc la un proces de imbatranire mai rapid, insa nesanatos. Aceasta „coacere” atenueaza caracterul de fruct, aroma si buchetul.
Alternanta temperaturilor este, de asemenea, periculoasa. Modificarile bruste de temperatura produc schimbari de presiune in sticla, fortand dopul si permitand patrunderea aerului. Expunerea prelungita la lumina are efect daunator asupra vinului, de aceea trebuie pastrat in incaperi intunecoase; nu numai lumina soarelui afecteaza vinul, ci si cea artificiala, mai ales lumina fluorescenta.
Vibratiile sunt in detrimentul vinului, intrucat „deranjeaza” depozitele de sediment ce apar in procesul de innobilare a vinului la sticla.
Lipsa umiditatii duce la uscarea dopului de pluta, existand riscul patrunderii aerului. In cazul depozitarii pe o perioada indelungata, se recomanda o umiditate constanta, intre 50 si 70%, a spatiului. Sticla trebuie pozitionata fie la orizontala, fie cu gatul in jos pentru ca vinul sa fie in contact cu dopul.
Sursa: Euro-CafA