Rusia îşi arată muşchii nu numai când taie livrarea de gaz natural către ţări din Uniunea Europeană sau vecini incomozi ca Ucraina. Cu Republica Moldova, Kremlinul duce un ciudat război al vinului, cu mize economice mari pentru vecinii noştri, dar şi cu un suspect aer de şantaj politic.

A trecut aproape un an şi jumătate de când Federaţia Rusă a blocat importurile de vin produs în Republica Moldova. Pe 27 martie 2006, printr-o decizie a Serviciului federal rus pentru protecţia consumatorului – care acordă avizele sanitare pentru produsele alimentare de import -, au fost blocate importurile de vin provenit din Moldova şi Georgia. De atunci, între Chişinău şi Kremlin se joacă un meci de-a şoarecele şi pisica.
Oficial, motivul invocat de autorităţile ruse a fost descoperirea de urme de pesticide în vinurile moldoveneşti; însă în spatele deciziei de a impune, în mod efectiv, un embargou asupra importului de vin moldovenesc există, cu siguranţă, şi o motivaţie politică, ţinând de problema Transnistriei, regiune separatistă, unde încă staţionează trupe ale Federaţiei Ruse. Iurie Mudrea, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Moldova-Vin, spune că „nici Moldova-Vin, nici un alt organism de stat nu a primit din partea Federaţiei Ruse o adresă oficială în care să fie înaintate pretenţii referitoare la calitatea vinului sau a altor băuturi alcoolice moldoveneşti. Au fost doar declaraţii ale oficialilor Federaţiei.“

Ce se pierde în Rusia se câştigă în… China?

Pentru economia Republicii Moldova, şocul a fost  sever: industria vitivinicolă este cea mai importantă din ţară, în care lucrează peste 10% din totalul forţei de muncă – circa 150.000 de persoane, raportat la un total de 1,32 milioane de angajaţi, din datele Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Vinul este principalul produs de export, iar Federaţia Rusă este (sau, mai bine zis, era până în martie 2006) cea mai mare piaţă de desfacere, cu o pondere de 80% din totalul exporturilor vinicole moldoveneşti. De asemenea, până la impunerea embargoului, piaţa vinului din Rusia era practic o afacere moldovenească; vinurile produse de vecinii noştri deţineau acolo o cotă de piaţă uriaşă, estimată la 50%-60%.

Pe scurt, închiderea pieţei ruse a fost pentru Moldova o lovitură extrem de serioasă. Conform datelor publicate de Guvernul Republicii Moldova la finalul anului 2006, pierderile provocate de acest embargou se ridicau la peste 200 de milioane de dolari, echivalentul a 6,2 procente din produsul intern brut. Unul dintre efectele economice prevăzute de guvernul de la Chişinău a fost decelerarea ritmului de creştere a PIB de la şase la doar trei procente.

Culmea e că, în acest moment, nimeni nu prea ştie ce se întâmplă cu problema exporturilor. Deocamdată, oficialii Serviciului federal rus pentru protecţia consumatorului au întreprins o serie de inspecţii la producătorii de vin din Moldova, dar o decizie finală încă nu a fost luată – nici în ceea ce priveşte reluarea exporturilor, nici în legătură cu companiile producătoare care vor primi certificatele de export şi avizele sanitare. Contactaţi de Capital, reprezentanţii Uniunii Producătorilor şi Exportatorilor de Vin din Republica Moldova afirmă, la rândul lor, că „nu se ştie nimic oficial“.

Misterul pluteşte în continuare în jurul acestui scandal; agenţia rusă de presă Ria Novosti a scris despre nişte declaraţii ale preşedintelui Vladimir Putin, care i-ar fi dat asigurări omologului său moldovean, Vladimir Voronin, la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, din noiembrie 2006, că va elimina embargoul, dar acesta a rămas în vigoare până în ziua de astăzi. Aceeaşi agenţie, citând site-ul de internet al Serviciului federal rus pentru protecţia consumatorului, a mai anunţat recent că cinci companii producătoare de băuturi alcoolice – Vismos, Călăraşi-divin şi Intertrad (Moldova) şi KVINT şi Buket Moldavii (Transnistria) – au trimis mostre de vinuri pentru a fi verificate în Rusia, iar patru dintre ele au primit aprobarea Serviciului de a-şi relua exporturile. Presa din Moldova a menţionat că toate aceste companii au ca proprietari oameni de afaceri ruşi. Reprezentanţii agenţiei Moldova-Vin nu au confirmat însă informaţia.

Dacă embargoul nu va fi ridicat, vinificatorii moldoveni ar putea fi obligaţi să aplice o soluţie de rezervă. „În principiu, anul trecut exporturile noastre de vin către ţări din afara CSI au crescut de trei ori şi jumătate“, afirmă Iurie Mudrea. „Ne-am orientat către state din Uniunea Europeană, dar, chiar şi aşa, această creştere a fost insuficientă pentru a acoperi pierderile provocate de embargou.“

Reorientarea exportatorilor moldoveni de vin a vizat mai ales Marea Britanie, Germania, Cehia, Polonia, ţările baltice şi România. Însă piaţa către care privesc cu jind moldovenii este China – unde exporturile de vin ale vecinilor noştri au crescut în 2006 de la practic zero la 300.000 de dolari, în timp ce în primul trimestru al acestui an s-a depăşit deja această cotă. Un număr de 15 companii exportă deja în China, văzută ca „o alternativă a pieţei ruse“, declară Mudrea. Dacă moldovenii vor cuceri imensa piaţă chineză cu vinurile lor, ar fi o şansă pentru economia statului vecin, mult prea dependentă de cea a Rusiei. Marea întrebare e dacă vor reuşi să se redreseze fără a evita falimente în lanţ.   

Vinul moldovenesc în cifre 

IMPORTANŢĂ Industria vinicolă este unul dintre motoarele economiei Republicii Moldova. Plantaţiile viticole, cu o suprafaţă totală de aproximativ 150 de mii de hectare, asigură 35% din valoarea producţiei obţinute în sectorul agricol. Doar 10%-11% din producţia de vin este comercializată pe piaţa internă.

LIDER Exporturile anuale de vin ale Republicii Moldova se ridică la circa 140-150 de milioane de litri. Statul vecin este cel mai mare exportator de vin din Europa Centrală şi de Est (locul 11 în lume, cu o cotă de aproximativ 1,2% din totalul exporturilor mondiale). Însă estimările Fondului Monetar Internaţional afirmă că exporturile de vin ale Moldovei ar putea atinge din nou nivelul anului 2005 abia în 2009, ca urmare a efectelor embargoului.

Cine şi cât consumă vin moldovenesc 

SCĂDERI Exporturile de vin către Rusia se ridicau în 2005 la 260-270 de milioane de dolari, dintr-un total de 320 de milioane. Volumul total al exporturilor de vin aferent anului 2006 a fost de 173 de milioane de dolari (dintre care 45 de milioane de dolari obţinuţi din Rusia, până la impunerea embargoului). Pentru 2007, estimările agenţiei Moldova-Vin vorbesc de exporturi totale de numai 150 de milioane de dolari.

DEPENDENŢĂ Conform informaţiilor furnizate de Agenţia Moldova-Vin, pieţele cele mai mari pentru exporturile Moldovei sunt statele din CSI: Rusia, apoi Ucraina (37 de milioane de dolari), Belarus (36 de milioane), România (25 de milioane), Kazahstan (şapte milioane) şi Polonia (cinci milioane).