Decembrie este luna cumpărăturilor. N-o lăsați să treacă fără să vă faceți cadou măcar o sticlă de vin bun, pe care să o savurați pe îndelete la masa de Crăciun. Sau o licoare trecută de vârsta majoratului care să vă încălzească pe dinăuntru în scurtele, dar binecuvântatele episoade casnice, în care vă puteți bucura în tihnă de ea. Eu unul îmi fac câte un cadou de genul acesta cât de des pot. Așa că vă scriu o listă de recomandări cu toată convingerea pe care mi-o dă pasiunea pentru licorile de bună calitate.  

Nici o masă fără un vin bun

În primul rând, fie că vorbim despre masa de Crăciun, de prima masă din 2016 sau de celelalte de mese “cu familia” pe care le veți contempla vrând-nevrând de sărbători, cred că n-ar trebui să vă lipsească din casă o sticlă de vin bun. Și să fie roșu. Iată care sunt sugestiile mele:

Recunoștință, Devotament, Respect. Valori pe care ar trebui să le prețuim mai mult și care sunt sinonime cu trei vinuri făcute de  Domeniile Coroanei Segarcea. Trei vinuri roșii, ediții limitate din colecția Minima Moralia, care au primit câteva premii la competiții internaționale de prestigiu. Anima Pinot Noir este un vin care i-a adus, de asemenea, numeroase aplauze oenologului Aurelia Vișinescu de la Domeniile Săhăteni. Cu arome puternice de cireșe roșii, zmeură și tutun și buchet rotund și suplu. Cuvee Uberland este unul dintre cele mai bune vinuri românești apărute în ultimii ani. Un cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, vinificat după metoda folosită de italieni pentru Amarone. Note de cacao, vișine negre și coacăze. Un post-gust dulceag care acoperă fructozitatea intensă si tăria alcoolului din el. În fine, dacă tot am vorbit despre italieni, vă recomand un vin tipic italienesc, un soi extrem de popular în ultima vreme, ceva mai ieftin decât celebrele Brunello sau Barolo, însă în câteva cazuri, la fel de valoros. Motepulciano este un soi de struguri foarte special a cărui origine a fost multă vreme nesigură. A fost deseori clasificat drept Sangiovese, însă astăzi se știe cu certitudine că cele două soiuri nu au nimic in comun. Este cultivat în special în regiunea Abruzzo, iar în ultimii ani a fost declarat de specialiști unul dintre cele mai bune soiuri de struguri roșii din lume. Unico Montepulciano este un vin cu buchet intens, persistent, cu arome de fructe și flori și note de cireșe și mure bine coapte. Varianta sa premium, maturată 6 luni în butoaie de stejar, se numește Amaranta. Este, bineînțeles, mai scumpă, dar credeți-mă, își merită fiecare bănuț. 

Cu bule, dar nu orice bule

Dacă vinul roșu vă dă palpitații sau dureri de cap (ceea ce mi s-ar părea un lucru foarte trist mie personal : ), puteți să încercați un vin alb bun. Unul dintre preferatele mele este Davino Sauvignon blanc Editie Limitată. Un vin cu o personalitate aparte și un buchet foarte floral și persistent, în care regăsim în cantități bine ticluite nuanțe de flori albe, soc și lămâie. Nu-l răciți prea tare (minimum 12 grade) ca să puteți să-i savurați din plin aromele. Un alt vin alb foarte special, de pe meleagurile noastre este Leat 6500 Pinot Gris. Producție a Cramei premium de la Murfatlar (Atelier) este un vin excelent, cu o aromă ușor dulceagă, bogată în mirodenii și nuanțe de citrice coapte. Are un buchet foarte expresiv, cu tonuri presistente de sâmbure de caisă și flori în post gust.

Bineînțeles, pentru că este vorba despre sărbători, n-ar fi rău să aveți la îndemână un spumant sau o șampanie. Eu cred că trebuie să aveți o sticlă de șampanie bună în frigider tot timpul anului ca un reminder că trebuie să aveți oricând ceva de sărbătorit. Însă sfârșitul de an este inclus în această categorie “by default”. Recomandarea mea este să încercați ceva special de data asta și să nu vă mulțumiți cu spumantele foarte ieftine sau “carbogazoasele”, cum îmi place mie să le spun, care au invadat supermaketurile. De pildă un Moet Brut Imperial sau un prosecco făcut de cel mai prestigios producător din Valdobbiadene (patria acestui strugure), Foss Marai.

Pentru cunoscători

În fine, să nu uităm tăriile. Dacă vorbim de whisky, preferatul meu este Balvenie, o simfonie de arome, un single malt foarte prietenos, nu foarte corpolent, dulceag pe cerul gurii, dar ușor sărat în post gust. Însă aș fi la fel de încântat să țin în mână un pahar de Talisker, Macallan sau Lagavulin. Fanii Jack Daniel’s pot sărbători trecerea dintre ani cu o ediție aniversară, cu un Jack Honey sau cu un Winter Jack, iar cei care vor să încerce niscaiva senzații noi și tari trebuie să guste un rom de Caraibe maturat prelung, cum este Zacapa (23 de ani), cu arome puternice de caramel și cacao și cu un post gust îmbogățit cu note de vanilie și nuci.  După mesele acelea “de la mama” vă recomand să gustați o licoare digestivă. Pentru că știu că nu o să vă fie ușor să atacați un prânz cu patru-cinci feluri, după luni bune de mâncat pe sponci sau pe apucate. Fie că este vorba de un bitter autentic (Underberg, Brancamenta sau Cynar) sau de un lichior aromat băut simplu sau cu gheață și lămâie (Amaretto sau Limoncello), n-ar fi rău să încercați. Au darul să vă înlesnească digestia (nu este un mit!) și pot la fel de bine să fie și pe gustul doamnelor.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.