Duminică, 21 iunie, începând cu ora 10:00, intră în vigoare o avertizare de tip Cod galben de averse, grindină şi vijelii pentru întreaga ţară.

Avertizarea, care priveşte toată ţara, este valabilă până marţi, 23 iunie, ora 10:00, iar fenomenul vizat este instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp”, spun meteorologii de la ANM.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării şi în prima jumătate a săptămânii viitoare, scrie News.ro.

Forţele Ministerului de Interne acţionează în întreaga ţară pentru sprijinirea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor

Peste 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (peste 9.500 de poliţişti, aproximativ 5.400 de pompieri şi peste 9.600 de jandarmi) acţionează, în aceste zile, la nivel naţional, pentru sprijinirea populaţiei şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

În ultimele zile, efectivele MAI au acţionat în 155 de localităţi din 22 de judeţe, afectate de efectele ploilor abundente şi ale inundaţiilor, informează un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul de Interne.

Conform sursei citate, forţele MAI au acţionat pentru evacuarea apei din 95 de case, 1.107 curţi, 514 beciuri şi subsoluri, 25 anexe gospodăreşti, 13 instituţii publice şi agenţi economici, decolmatarea a 2 poduri.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe 9 drumuri naţionale, 6 drumuri judeţene şi 2 drumuri comunale.

În perioada 18 – 20 iunie, meteorologii au emis 22 de avertizări de cod roşu, 26 de cod portocaliu şi două atenţionări de cod galben vizând fenomene meteorologice periculoase imediate. De asemenea, în intervalul de referinţă au fost emise 9 avertizări şi atenţionări de fenomene hidrologice – câte trei de cod roşu, cod portocaliu şi cod galben, notează Agerpres.