Ungurii îi cer demisia lui Viktor Orban

Sâmbătă, în inima Budapestei, mii de oameni au ieșit în stradă într-o manifestație împotriva guvernului lui Viktor Orban. Această demonstrație a fost organizată de un avocat care a fost anterior apropiat de administrație și care a inițiat recent o mișcare politică cu scopul de a contesta conducerea premierului, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Pe 6 aprilie, o zi cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această primăvară, protestatarii au luat cu asalt străzile, îndreptându-se spre sediul parlamentului. În timp ce mergeau, unii dintre ei strigau lozinci hotărâte. Ei spun că nu le este teamă și că vor demisia premierului Orban.

O mulțime de manifestanți îmbrăcați în culorile naționale ungare, roșu-alb-verde, sau purtând drapelul Ungariei au fost observați în rândul protestatarilor. Aceste simboluri sunt adesea asociate cu partidul lui Orban în ultimele două decenii, fiind folosite în mod tradițional de către acesta.

„Acestea sunt culorile naţionale ale Ungariei, nu cele ale guvernului”, a precizat Lejla, care are vârsta de 24 de ani.

În fruntea protestului s-a aflat Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care este cunoscut pentru că a fost căsătorit cu Judit Varga, fostul ministru al Justiției din guvernul lui Orban. Magyar intenționează să își lanseze propriul partid politic în viitorul apropiat, îndepărtându-se astfel de actuala administrație.

Potrivit a trei protestatari, citați de Reuters, motivul pentru care au încredere în Magyar este pentru că el a fost asociat cu guvernul lui Orban și are o înțelegere profundă a modului în care acesta operează.

Peter Magyar a confirmat existența corupției pentru poporul ungar

„Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca un insider şi ne-a confirmat acest lucru. Am încredere că va exista o schimbare”, susține Zsuzsanna Szigeti, lucrător în sistemul de sănătate (46 de ani).

În luna februarie, Peter Magyar a câștigat o notorietate semnificativă după ce a făcut declarații incendiare despre modul de funcționare intern al guvernului. El a adus acuzații împotriva lui Antal Rogan, ministrul responsabil cu biroul lui Orban, sugerând că acesta conduce un aparat propagandistic centralizat.

În plus, Magyar a dezvăluit o înregistrare a unei discuții cu fosta lui soție, în care aceasta detaliază o încercare de intervenție a unui consilier de încredere al șefului de cabinet al lui Orban într-un caz de corupție. Acest lucru a dus la o investigație din partea procurorilor, care analizează în prezent afirmațiile și implicațiile lor.

Investigația are loc într-un context politic extrem de delicat pentru Orban, fiind înainte de alegerile europarlamentare, care vor avea loc în luna iunie. Mai mult, aceasta vine după un scandal de abuz sexual care i-a afectat pe doi dintre cei mai apropiați aliați politici ai săi. Este vorba despre fostul președinte și Varga, în luna februarie.

Conform datelor furnizate de institutul de sondaje Median și publicate de săptămânalul de știri HVG la mijlocul lunii martie, 68% dintre alegători sunt conștienți de implicarea lui Magyar în arena politică, iar 13% dintre aceștia au exprimat intenția de a sprijini partidul său în viitor.