Dow Jones Industrial Average este un predictor electoral surprinzător de fiabil, susțin jurnaliștii de la MarketWatch.

Acest lucru este important de știut din cauza mesajelor mixte date de predicțiile electronice, la care mulți au apelat până acum pentru a obține predicții de încredere. Dar mulți fani ai acestor piețe au fost dezamăgiți de aceste mesaje mixte, arată Yahoo.finance.

De exemplu, un sondaj pe câteva dintre cele mai cunoscute piețe electronice de predicții, la începutul acestei săptămâni, a dezvăluit că probabilitatea ca președintele Joe Biden să câștige un nou mandat variază, în prezent, de la mai puțin de 38% la aproape 76%.

Există, însă, și alți indicatori economici, financiari și emoționali. Pentru a afla, cei de la MarketWatch au analizat piața de valori din SUA, economia în PIB real, indicele de încredere a consumatorilor, publicat de Conference Board și sondajul privind sentimentul consumatorilor, realizat de Universitatea din Michigan. În fiecare caz, a fost analizate modificările de la începutul anului până în ziua alegerilor.

O singură sursă, bursa, a fost corelată semnificativ cu șansa de câștig a unui partid și a candidatului său

O singură sursă– bursa de valori – a fost corelată în mod semnificativ cu șansa de câștig a unui partid și a candidatului său la nivelul de încredere de 95% pe care statisticienii îl folosesc adesea atunci când decid dacă un model este autentic.

Ceea ce au descoperit este rezumat într-un grafic. Pentru a-l construi, au fost analizate toate alegerile prezidențiale de când indicele bursier Dow Jones Industrial Average DJIA a fost înființat, în 1896, fiind împărțite în patru grupuri de dimensiuni egale, pe baza rezultatelor din ziua alegerilor.

După cum se poate vedea în acel grafic, probabilitățile ca partidul aflat la putere să păstreze Casa Albă cresc în același ritm cu performanța de la începutul anului.

Șansele lui Biden de a câștiga alegerile din acest an sunt de 58,8%

Pe baza corelațiilor istorice și a câștigului Dow Jones de 5,6% până în prezent, șansele lui Joe Biden de a câștiga alegerile din acest an sunt de 58,8%. Aceste șanse vor crește dacă bursa va câștiga mai mult până în ziua alegerilor.

Chiar dacă piețele electronice de predicții nu ar trimite mesaje atât de confuze, tot ar fi greu de demonstrat că rezultatele lor sunt mai bune decât cele ale bursei de valori.

Asta pentru că, fără un eșantion mai mare, este foarte dificil ca un model să îndeplinească standardele tradiționale de statistică. Iowa Electronic Markets (IEM), unul dintre cele mai vechi astfel de instrumente, a început în 1988, iar palmaresul său cuprinde doar nouă rânduri de alegeri prezidențiale.

„It’s the stock market, stupid”

James Carville, un consilier influent al fostului președinte Bill Clinton în timpul alegerilor din 1992, a vorba despre trei obiective asupra cărora candidatul și staff-ul său trebuiau să se concentreze. Unul dintre ele suna așa: „The economy, stupid!” (Economia, prostule!)

El a folosit această replică pentru a reaminti personalului de campanie al lui Clinton că toate celelalte probleme pălesc, în comparație cu economia, ca factor determinant pentru ca partidul la putere să rămână la Casa Albă. Poate că ar trebui ca avertismentul lui Carville să devină acum “It’s the stock market, stupid”, subliniază MarketWatch.