Viermele de Internet Conficker, cunoscut şi ca Downup, Downandup sau Kido, alături de troienii Trojan.AutorunINF.Gen şi Trojan.Clicker.CM au fost cele mai răspândite ameninţări informatice, luna trecută, conform BitDefender.

BitDefender a publicat, astăzi, lista celor mai răspândite ameninţări informatice găsite recent pe calculatoarele românilor. Astfel, în luna septembrie, au predominat troienii (patru noi apariţii în top) şi viruşii care folosesc facilitatea Autorun din Windows pentru a se răspândi (trei poziţii în top).

Primele trei cele mai răspândite ameninţări informatice au fost Trojan.AutorunINF.Gen, Trojan.Clicker.CM şi Win32.Worm.Downadup.Gen.

Trojan.AutorunINF.Gen, locul întâi, se răspândeşte prin adăugarea numelui fişierului virus în fişierul autorun.inf găsit într-un director partajat în reţea sau pe un mediu portabil. Trojan.Clicker.CM, locul doi, serveşte reclame, iar, locul trei, Win32.Worm.Downadup.Gen, care exploatează o vulnerabilitate din Windows, este o prezenţă notabilă, mai ales prin longevitate, dar şi prin numărul relativ mare de fişiere infectate.

Top 10 ameninţări informatice, în luna septembrie, în România

1. Trojan.AutorunINF.Gen                  10.75%
2. Trojan.Clicker.CM                            8.31%
3. Win32.Worm.Downadup.Gen           7.05%
4. Trojan.Autorun.AET                         5.38%
5. Win32.Sality.OG                              4.51%
6. Exploit.PDF-JS.Gen                         2.95%
7. Trojan.JS.PYV                                 2.52%
8. Worm.Autorun.VHG                         2.11%
9. Gen:Adware.Heur.hq1@Qm!VmBji  1.39%
10. Win32.Induc.A                               1.33%
 Alţii:  53.70%

SURSA: BitDefender