Proiectul Centenarului, cum a fost botezat de autorităţi, ar trebui dezvoltat pe un teren de 110 hectare aflat în administrarea Sectorului 5. În această primăvară, primăria a primit consultanţă pe acest proiect de la Banca Mondială.

Dezvoltarea proiectului gigant, considerat cea mai dezvoltare urbană din sud-estul Europei, presupune iniţial elaborarea planurilor urbanistice şi lansarea concursurilor internaţionale de soluţii pentru dezvoltarea urbanistică, etapă iniţiată astăzi la târgul imobiliar.

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a anunţat că are deja finanţarea guvernamentală aprobată pentru construirea a 14.760 de locuinţe, construirea unei maternităţi, construirea unei săli polivalente şi a unui bazin olimpic de înot. La începutul acestei luni, primăria a predat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) terenul necesar dezvoltării primelor opt blocuri de locuinţe.

În paralel cu acest demers, se va urmări demararea investiţiilor în parteneriat public-privat pentru construirea a minim 10.000 de apartamente, construirea de facilităţi pentru birouri şi afaceri, construirea de facilităţi publice şi zone de recreere. În proiect este prevăzut ca 40% din teren să fie alocat pentru parcuri, zone verzi şi spaţii de relaxare.

Nou cartier în oraş

Întreaga suprafaţă construită a proiectului a fost calculată la 1,6 mil. mp. Masterplanul este proiectat pentru a găzdui 10.000 de locuinţe, mai mult de 70.000 de mp de spaţii comerciale, 300.000 mp în clădiri de birouri, facilităţi educaționale (patru şcoli şi şase grădinițe), 480.000 mp verde (50% din teren). Alţi 30.000 de metri pătrați sunt dedicați facilităților de sănătate.

Proiectul prevede şase zone funcționale în care se află mai mult de 30.000 de locuitori. Bulevardul Centenarului este o parte importantă care va completa inelul median al centrului orașului București.Acesta include mai mult de 6.800 de apartamente, o varietate de funcții și mai mult de 100.000 de metri pătrați.

Cartierul de afaceri este situat în zona de nord a terenului și reprezintă puterea economică a noului cartier, cu o suprafață de birouri și servicii de peste 300.000 mp, cu o ofertă de peste 28.000 de locuri de muncă.

 

Piata Centenarului ocupă 176.000 mp, fiind dedicate facilităților sanitare, educaționale și include o zona pietonală de 37.000 mp. Mai mult, zona a treia include spații publice moderne amenajate, zona de spectacole în aer liber și spații de recreere pentru locuitori. Espalanada este locul destinat comunității, care îmbină funcția comercială, culturală și facilitățile adiacente locuitorii, într-un cadru urban proiectat la scara umana.

Zona Sălii Polivalente are o suprafață de 130.000 mp, cu zone de antrenament, recreere și terenuri de sport și zone de antrenament în apropierea Sălii Polivalente. Aceasta are o capacitate de 5.500 de locuri și o parcare 4.500 de locuri de parcare.

Cea de-a cincea zonă (6,2 ha) cuprinde locuințelor sociale de tip ANL și locuințelor colective, având o grădină publică de 2,6 ha adiacentă.

A șasea zonă este dedicată locuințelor individuale și colective, cu o suprafață de 15,8 ha.