Videoclipuri postate în aceste peste 40 de zile pe rețelele de socializare arată tancuri rusești explodează în bile de foc atunci când sunt lovite sau tancuri distruse, târâte de tractoarele fermierilor ucraineni, scrie Taskandpurpose, arătând cum de au ajuns vehiculele militare ale Rusiei în această stare.

Forțele armate ale Ucrainei susțin că Rusia a pierdut peste 650 de tancuri. Pe de altă parte, Oryx, un blog militar care contabilizează pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zonele de conflict, susține că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule blindate.

Potrivit datelor disponibile, Rusia ar fi avut aproximativ 2.700 de tancuri la începutul conflictului.

Ce este „efectul jack-in-the-box”

Cunoscut sub numele de „efectul jack-in-the-box” (omulețul pe arcuri ieșit din cutie) acest tip de explozie apocaliptică este provocată când căldura sau unda de șoc a unei explozii duce la detonarea tuturor munițiilor tancului. Suprapresiunea rezultată aruncă turela tancului direct în aer.

Tancurile T-72 și T-80 pot fi ușor distruse în acest mod

Tancurile T-72 și T-80 de fabricație rusească pot fi ușor distruse în acest mod, în parte pentru că ambele au mecanisme de autoîncărcare care stochează muniția pe o bandă aflată la baza turelei, explică Steven Zaloga, expert în echipamente militare rusești și sovietice.

Unele tancuri rusești au autoîncărcătoare cu protecție balistică limitată, dar există o altă problemă: autoîncărcătoarele dețin doar aproximativ jumătate din muniția unui tanc rusesc, adaugă Zaloga, analist senior la The Teal Group, o companie de consultanță în apărare. Un tanc rusesc complet încărcat poate transporta până la 40 de cartușe, multe fiind depozitate în compartimente care nu sunt protejate împotriva armelor antitanc, a mai spus Zaloga. În plus, volumul intern al tancurilor rusești este foarte mic, în comparație cu cele ale tancurilor occidentale.

Aceleași vulnerabilități și în Irak și în Siria

Tancurile sovietice și rusești și-au pierdut turelele din cauza exploziilor catastrofale chiar și cu mult înainte de conflictul actual din Ucraina, a spus Zaloga. Tancurile de fabricație sovietică tirmise în Irak au arătat aceleași vulnerabilități în timpul ”Operațiunii Furtună în Deșert”, și în timpul conflictului din Siria.

”În timpul războaielor din Cecenia, rușii au putut să-și reducă pierderile pentru că tancurile lor transportau mai puține cartușe”, a spus Zaloga.

Spre deosebire de designul tancurilor rusești, tancurile M1 Abrams ale armatei americane stochează muniția într-un mod care protejează echipajul în cazul în care explodează cartușele sau propulsorul, a spus Zaloga.

De ce nu au renunțat rușii la tancurile T-80

Acesta susține că, în ciuda dificultăților economice din anii 1990, armata rusă nu a renunțat la tancurile T-80, continuând să le modernizeze conform standardelor moderne.

Motivul principal ar fi amplasarea geografică a Rusiei. În timp ce T-72 și T-90 au performanțe bune la orice climă, în nord, unde temperaturile pot deveni foarte scăzute, T-80 este superior celorlalte grație motorului cu turbină.

Pe de altă parte, rachetele Javelin pe care le au ucrainenii pot fi trase astfel încât să explodeze în partea de sus unui tanc, unde armura este cea mai slabă, potrivit Lockheed Martin.

Tancurile rusești sunt echipate cu blindaj reactiv, care absoarbe impactul rachetelor. Cu toate acestea, rachetele sunt echipate cu două focoase. Unul elimină armura reactivă, iar al doilea străpunge șasiul de dedesubt.