Cazinourile merg din plin. Oamenii fumeaza si beau. Intotdeauna pe mapamond vor exista infruntari armate. Sunt industrii fara moarte si, dupa cum arata rapoartele bursiere de pe Wall Street, fara perioade de recesiune. Asadar, intrebarea investitorului, fie el mic sau mare, „Unde imi pot plasa banii cu riscuri minime si castiguri maxime?” are, incepand din 3 septembrie, un raspuns: Fondul Viciilor. Este un nou fond de investitii american care agita spiritele peste ocean. Are succes, este legal, dar puritanii il considera imoral. Banii clientilor sunt plasati in afaceri cu cazinouri, in actiuni emise de marii producatori de tigari, alcool si armament. Investitia minima admisa este de 2.500 USD, iar rata estimata a castigului nu poate fi ignorata. Analiza castigurilor obtinute in ultimii cinci ani de zile arata ca plasamentele in vicii ar fi adus castiguri cu 40% mai mari decat cele in actiuni la primele 500 de companii listate la bursa din New York.
„Jocurile de noroc sunt o activitate practicata de majoritatea americanilor, indiferent de ceea ce se spune sau se face”, afirma in 1976 un raport al Comisiei senatoriale insarcinate cu fundamentarea unei politici nationale cu privire la aceasta industrie. Prospectul destinat potentialilor investitori porneste de la aceasta apreciere oficiala, pentru a da greutate ofertei si continua: „fie ca este vorba despre cazinourile din Las Vegas, de cursele de caini sau cai, fie ca este vorba despre loteriile nationale, suntem gata oricand sa pariem ca veniturile vor creste”. Intr-adevar, raportate la aceeasi perioada de cinci ani de zile, profiturile au fost cu peste 90% mai mari decat cele aduse de actiunile „primelor 500”.
Tutunul este cultura non-alimentara cea mai raspandita si chiar daca numarul americanilor care fumeaza este in usoara descrestere, pe plan mondial afacerea este in expansiune. Circa 100 de milioane de oameni lucreaza in industria tutunului, piata continua sa creasca. Referindu-ne strict la cea americana, procesele rasunatoare din ultimii ani, in urma carora companiile producatoare de tigari au platit despagubiri de miliarde de dolari, au mai redus din profitabilitatea investitiilor in aceasta industrie. In perioada iunie 1997 – iunie 2002 castigurile au fost de 7,82%, fata de 11,83% obtinute din plasamentele in „primele 500”. Cu toate acestea, perspectivele sunt bune, iar Fondul Viciilor isi sfatuieste clientii sa parieze pe producatorii de tigari.
Cat despre industria alcoolului si bauturilor alcoolice, analistii financiari de la Standard&Poor’s apreciaza ca este in plina glorie: pentru investitorul de rand profitul pe ultimii cinci ani ar fi fost de 62,57%.
Romanii cu bani si spirit antreprenorial ar putea si ei beneficia de oferta Fondului Viciilor. Dupa anul 2004, o data cu intrarea in vigoare a convertibilitatii de cont de capital, inclusiv persoanele fizice vor putea investi in industria americana a viciilor.    
Osama si SadDam cresc valoarea actiunilor

Atentatele teroriste de la 11 septembrie au dat un impuls puternic industriei de aparare
americane. Rata profitului obtinut in urma cumpararii de actiuni in industria de aparare a fost, in ultimii doi ani, de 38%. Analistii financiari de pe Wall Street estimeaza o dublare a acesteia pe termen mediu.