'Sacrificiile fără creştere economică sunt inutile, fac rău. Este important să se închisă poarta austerităţii şi să se lucreze mai mult pentru creştere economică', a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizită care a cuprins şi Panama şi Argentina.

Comisarul european pentru Industrie şi Antreprenoriat, care va renunţa la funcţie în iulie pentru a intra în Parlamentul European, a subliniat că Vechiul Continent este 'aproape de finalul crizei' şi că acum prioritatea trebuie să fie 'să se lucreze mai mult pentru economia reală'.

Tajani a spus că este imposibil să se reducă datoria publică, care 'a explodat' în urnele ţări europene din cauza crizei, dacă nu există creştere, şi, pentru aceasta, a cerut să fie încurajată 'reindustrializarea' Europei şi să fie reduse sacrificiile cerute de guverne cetăţenilor.

În acest sens, a menţionat rolul întreprinderilor mici şi mijlocii ca principale surse de locuri de muncă, precum şi importanţa investiţiilor în inovare.

Tajani s-a întâlnit cu preşedintele Paraguay, Horacio Cartes, şi a participat la un forum al antreprenorilor din Paraguay şi al reprezentanţilor a 20 de companii europene, care l-au însoţit în această vizită.

În intervenţia sa, a cerut ca Europa să acorde mai multă atenţie Americii Latine.

'Nu putem lăsa America Latină Chinei', a afirmat el.

Într-un interviu ulterior acordat presei, Tajani a explicat că Europa s-a uitat mult la China şi Rusia în trecut, ceea ce nu a fost greşit, dar consideră că trebuie să se orienteze şi spre Africa şi America Latină.

'Nu putem să lăsăm regiuni competitorilor noştri'', a spus Tajani, menţionând că nu este vorba despre 'o nouă colonizare' ci despre consolidarea relaţiilor de prietenie.

'America Latină agreează o prezenţă mai puternică a companiilor europene', fiindcă acestea aduc calitate prin produsele lor.

În ceea ce priveşte viitoarea reluare a negocierilor unui acord comercial cu Mercosur, Tajani a spus că Europa aşteaptă să primească oferte de la Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, ţările din bloc interesate de subiect.

Oficialul european a dat asigurări că Uniunea Europeană vrea să finalizeze discuţiile ' cât mai rapid posibil'.

Deşi în ultimele luni unii analişti au afirmat că Argentina era ţara cea mai reticentă la negocieri, Tajani a spus că, în timpul vizitei sale la Buenos Aires, toate persoanele cu care a discutat au fost în favoarea acordului, inclusiv cancelarul Hector Timerman.

Europa negociază, în acelaşi timp, un acord de liber schimb şi cu Statele Unite.

'Îl vom semna în 2015', a spus Tajani, precizând că există 'voinţă politică' în acest sens.

Acest proces poate ajuta şi negocierilor cu Mercosur, a spus Tajani, deoarece va crea cea mai mare zonă de comerţ liber de pe Planetă, cu reguli comune, un spaţiu din care ţărilor sud-americane nu le-ar plăcea să fie excluse.

Comisarul european s-a referit şi la situaţia din Ucraina, unde au loc confruntări între forţele militare şi separatiştii pro-ruşi.

În opinia sa, Europa nu poate 'închide poarta Rusiei', în pofida 'erorilor' Moscovei.

'Poziţia Europei nu coincide cu cea a Statelor Unite', din cauza prezenţei multor companii europene în Rusia şi pentru că o cantitate de 30% din petrolul şi gazul consumate în Europa provine din această ţară, a punctat Tajani.

'Este important să fim foarte prudenţi şi să găsim o soluţie diplomatică' la conflict, a adăugat el