‘Ce înseamnă piaţă unică digitală? Am putut crea o piaţă unică digitală în Uniunea Europeană şi sigur ea a avut o serie de avantaje, dar din cauza faptului că viaţa noastră, economia noastră devine din ce în ce mai digitală. Vedem că există o serie de bariere care dispar treptat. Acum 20 de ani, aveam multe bariere care despărţeau ţările membre, dar astăzi vedem, cu fiecare zi, că în loc să dispară, unele dintre aceste bariere s-au înălţat. Este un scop să ne creăm această piaţă unică digitală, să îndepărtăm aceste bariere care separă ţările membre. Costul acestora este foarte mare. Am realizat o analiză la Parlamentul European şi este nevoie de 415 miliarde de euro pe an pentru crearea unei pieţei unice digitale’, a afirmat Ansip.

Potrivit oficialului european, un câştig al pieţei unice digitale este intrarea în vigoare, din 15 iunie 2017, a noilor reglementări privind roamingul la nivelul Uniunii Europene.

‘În Uniunea Europeană avem o generaţie de oameni care ştiu că nu e foarte simplu să-ţi foloseşti dispozitivul digital, de telefonie mobilă, în alte state. Când foloseşti roaming, există nişte riscuri legate de cost. În mai, anul trecut, am redus cu 75% taxele de roaming, iar din 15 iunie 2017 acestea vor dispărea cu totul şi oamenii vor putea să-şi folosească dispozitivele mobile peste tot în UE, fără nicio taxă în plus de roaming. Asta înseamnă piaţă unică digitală’, a spus Andrus Ansip.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CE a subliniat că forul european lucrează la liberalizarea accesului cetăţenilor la conţinut digital, precum şi la achiziţia de bunuri şi servicii din mediul online.

‘Legat de portabilitate, 25% dintre cetăţenii europeni locuiesc 10 ani pe an într-un alt stat, iar mulţi dintre ei călătoresc în alte state membre şi îşi doresc să aibă acces la conţinutul digital legal. Din cauza unor restricţii de copywright nu pot să facă acest lucru. Pentru 20% dintre utilizatorii de Internet din UE folosesc peer pentru a accesa conţinutul digital şi cei mai mulţi (75%) utilizează download gratuit. Autorii, însă, nu sunt foarte bine remuneraţi şi nu e corect. De aceea trebuie să îmbunătăţim reglementările, astfel încât să protejăm autorii de furt intelectual. În acest sens, Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis să faciliteze această portabilitate a conţinutului, demers ce va dura 9 luni, iar la începutul anului viitor oamenii care vor călători în alt stat membru UE vor avea acces la filme, seriale tv, meciuri de fotbal. Dacă vor să cumpere bunuri sau servicii din altă ţară, cetăţenii vor putea să o facă. Vedem că există anumite discriminări, adică nu toţi au acces la anumite website-uri. De exemplu, poate v-aţi întâlnit cu mesajul ‘Acest film nu este disponibil pentru vizionare în ţara dumneavoastră’. Ei bine, noi dorim să rezolvăm asemenea probleme’, a spus Ansip.

 

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Andrus Ansip, responsabil pentru piaţa unică digitală europeană, efectuează, vineri, o vizită oficială în România, în cadrul căreia va avea o serie întâlniri cu oficiali români, informează Reprezentanţa în România a forului european.

Potrivit sursei citate, oficialul european va purta discuţii cu premierul Sorin Grindeanu, precum şi cu ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, şi Cristian Cucu – secretar de stat şi coordonator CIO Office.

De asemenea, vicepreşedintele CE va discuta cu reprezentanţi ai Comisiilor parlamentare de economie şi industrie, afaceri europene şi comunicaţii şi tehnologii informaţionale.

În plus, vizita lui Andrus Ansip include un dialog cu cetăţenii, în cadrul Eurosfat 2017, pe teme referitoare la Cartea albă privind viitorul Europei şi modalităţile de reducere a decalajelor din Uniunea Europeană, prin transformare digitală. Dialogul va avea loc în cadrul reuniunii anuale Eurosfat. Evenimentele ce încheie suita de activităţi reprezintă o masă rotundă cu companiile de tip start-up şi părţile interesate din sectorul digital, precum şi o vizită la proiectul ‘Innovation Labs 2017’.

Eurosfat 2017 este un eveniment realizat cu sprijinul şi patronajul Parlamentului European, al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Preşedinţiei Maltei a Consiliului Uniunii Europene. AGERPRES