Potrivit unui comunicat de presă al MS, Zsuzsanna Jakab a menţionat că ultimul raport de evaluare al OMS pentru România arată creşterea speranţei de viaţă în ţara noastră, îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, precum şi progrese înregistrate în rândul reducerii consumului de tutun prin măsurile luate la nivel guvernamental. 

"Reprezentantul OMS a felicitat autorităţile române pentru aceste progrese. Totodată, directorul regional pentru Europa a declarat că OMS are o colaborare foarte strânsă cu Ministerul Sănătăţii, în special în domeniul vaccinării şi şi-a manifestat speranţa că Legea vaccinării iniţiată de MS va fi adoptată cât mai curând de Parlament", se arată în comunicatul MS,  citat de Agerpres.

De asemenea, directorul regional OMS a reiterat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru eforturile pe care le face Guvernul român pentru asigurarea accesului universal la servicii medicale, în special în zonele rurale şi cele defavorizate, precum şi în controlul şi supravegherea bolilor transmisibile. Mai mult, ea a subliniat că OMS are toată deschiderea să colaboreze cu autorităţile române pentru dezvoltarea asistenţei medicale primare. 

Oficialii români au precizat că, în domeniul sanitar, este necesară o abordare multisectorială şi progresele înregistrate în acest domeniu de România se datorează efortului financiar din ultimii ani, dar şi faptului că întreaga societate este preocupată şi contribuie la îndeplinirea acestor obiective.