Deşi încă marcat de răsunătorul faliment al reţelei Univers‘all, Răzvan Petrovici revine în lumina reflectoarelor cu investiţii de câteva zeci de milioane de euro în energie, imobiliare şi entertainment.

În 2001, înfiinţa Univers’all, cel care avea să devină primul lanţ de retail românesc. Cinci ani mai târziu, anunţa primul mare faliment în acest domeniu, nu înainte de a declara public că vor mai urma şi altele. Şi, din păcate, a avut dreptate: Pic, Spar sau Trident au urmat aceeaşi soartă. „Vestea proastă e că dominoul falimentelor nu s-a oprit încă în România“, prevesteşte din nou Răzvan Petrovici. „Am văzut pe pielea mea care sunt condiţiile din piaţă şi ce înseamnă pentru un operator local bătălia, de cele mai multe ori inegală, cu operatorii internaţionali“, mai adaugă acesta. La închiderea Univers’all, a rămas cu datorii de şapte milioane de euro către furnizori. „În prezent, au fost acoperite în proporţie de 100% debitele pentru toţi furnizorii care au acceptat o compensare“, susţine Petrovici.

Supărat pe ce i s-a întâmplat, Petrovici declara, pe atunci, că va vinde afacerile care-i mai rămăseseră şi că va pleca în Asia, unde „afacerile se pot face mai bine“. Nu a făcut acel pas. Dimpotrivă. Acum spune că a demarat noi investiţii în România, fără a abandona însă planurile anunţate la supărare. „Am făcut primii paşi către Asia. E drept că viteza cu care se dezvoltă o afacere în condiţii de criză este mult diminuată, dar rezultatele se vor vedea în curând“, declară Petrovici. „Fac ce ştiu să fac, adică afaceri din segmentele în care am avut succes, de la real estate la energie”, adaugă acesta, menţionând că pentru 2010 are alocate câteva zeci de milioane de euro atât pentru investiţiile pe plan local, cât şi pentru cele în afara ţării.

În principal, Petrovici s-a orientat către imobiliare. „Am intuit efectele crizei în real estate şi am fost prudent. Cu certitudine, voi băga bani în imobiliare, dar investiţiile vor fi substanţial diferite faţă de ceea ce s-a făcut până acum în România. Voi mai pune nişte bani şi în industria entertainmentului“, dezvăluie acesta.

Până atunci, îşi gestionează afacerile din domeniul energiei verzi, Petrovici având unele investiţii în Dobrogea, în domeniul energiei eoliene. „În România, domeniul este încă la început şi este foarte bine că încep să se dezvolte investiţiile private în energia verde“, explică acesta.

Sub umbrela firmei ETP Trading, Răzvan Petrovici deţine şi franciza retailerilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte Celio, Etam şi Minelli, care au prins rădăcini puternice pe piaţa din România. „Chiar dacă este o perioadă mai grea, nu iau în calcul restrângerea activităţii“, spune Petrovici. „Vom face o analiză la jumătatea anului şi, în funcţie de datele pe care le vom avea, vom lua o decizie“, adaugă acesta. Potrivit Ministerului de Finanţe, ETP Trading a înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri de peste 5,7 milioane de euro, în creştere faţă de cele 4,3 milioane de euro din 2007. Petrovici mai deţine şi una dintre cele mai vechi reţele de magazine de tip duty-free, prin intermediul companiei GFS Investment România, care în 2008 a înregistrat o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro.

Fac ceea ce ştiu să fac, adică afaceri în aceleaşi domenii în care am avut succes în ţară, de la real estate la energie.
Răzvan Petrovici