FMI pregătește înrăutățirea estimării privind creșterea economică pentru România. În plus așteptările privind creșterea încasărilor din TVA sunt nerealiste, spun economiștii.

Estimarea privind încasarea din TVA este excesiv de optimistă în a doua iteraţie a rectificării bugetare şi presupune ca în patru-cinci luni care au mai rămas până la finalul anului să avem o creştere de peste 20% a încasărilor din TVA, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, prezent la conferinţa „2018 Investor Days 2018”, organizată de Fondul Proprietatea.

Aceasta nu este însă singura veste proastă pentru Guvern.  Fondul Monetar Internațional (FMI) se află în proces de revizuire a estimărilor privind creșterea economică a României în acest an și, bazat pe evoluțiile din ultimele luni, va revizui prognoza de creștere economică „către zona de 4-4,5%”, de la 5,1% în prezent, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI pentru România, Alejandro Hajdenberg.

Guvernul și-a construit bugetul pe o estimare de creștere economică de 5,5%, inclusiv la recenta rectificare bugetară, iar o rată mai redusă de creștere înseamnă venituri mai puține la buget și o probabilitate mai ridicată ca ținta de deficit bugetar să fie depășită, potrivit Bugetul.ro.