Începând cu cel de-al doilea semestru al anului, românii vor putea beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate și gratuite. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că momentan lista de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Se pare că pe listă au urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice.

”Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală și partea tehnică din Minister, Agenția Națională a Medicamentului”, spune dl Tătaru, citat de rador.ro.

Medicamentele inovative, pe listele de compensate

Pe de altă parte, pe listele compensate vor intra și medicamente inovative odată cu plafonarea taxei clawback

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu a declarat că susține compensarea medicamentelor inovative.

”Susținem compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente, așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanțate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanțăm inovația”, a spus Valentina Băicuianu.