În urma solicitării Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), cu privire la ceea ce în presă a fost numită ”criza medicamentelor”, Ministerul Sănătății a dat asigurări că situația este în curs de rezolvare și că în ultimele luni s-au făcut demersuri pentru înlocuirea medicamentelor care dispar de pe piață, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, FACIAS a solicitat, anterior, ministrului Sănătății, Victor Sebastian Costache, să prioritizeze această problemă, care care pune în pericol viața a sute de mii de români și care afectează dreptul la ocrotirea sănătății pe care îl au toți cetățenii acestei țări.

Potrivit informațiilor primite de FACIAS, în acest moment există 19 medicamente care au primit decizie de respingere a prețurilor propuse și pentru care nu au fost identificate echivalente farmaceutice pe piață. Ministerul Sănătății dă asigurări că, dacă situația o va impune, medicamentele înlocuitoare vor fi puse pe piață prin procedura de autorizare pentru nevoi speciale.

Ce face Facias

FACIAS urmărește îndeaproape situația acestor categorii de medicamente, pentru a se asigura că pacienții din România nu vor fi puși în fața situației de a nu găsi tratamentele necesare afecțiunilor de care suferă. Pacienții care se confruntă cu lipsa medicamentelor necesare tratamentului sunt rugați să contacteze FACIAS, la numărul de telefon 021.335.40.22, pentru ca împreună să sesiseze Ministerul Sănătății.