Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) lansează astăzi site-ul http://servicii.mmuncii.gov.ro/, primul inventar al tuturor celor 180 de servicii publice și beneficii furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și instituțiile aflate în subordinea sau sub autoritatea acestuia.

Site-ul tematic a fost gândit ca o aplicație simplă și intuitivă, astfel încât oricine are nevoie de informații despre un beneficiu sau serviciu public să poată găsi într-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului precum și formularele / cererile-tip aferente, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

În prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor și beneficilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau portal online), iar durata de completare a unui formular variază de la 5 până la peste 40 de minute. 

 

Completare mult mai rapidă

 

Cel mai rapid poate fi completat formularul pentru Completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj (ANOFM). Formularele pentru obținerea indemnizației de creștere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesită aproximativ 30 – 40 de minute pentru a fi completate. Formularul cel mai lung, al cărui timp de completare depășește 40 de minute, este pentru obținerea pensiei internaționale (de la CNPP).

”Nu pot estima când va veni ziua în care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar și documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată și să se deplaseze la sediul instituției vizate o singură dată, la o oră stabilită. Există deja instituții care fac acest lucru în România și care rezistă în fața suspiciunilor de lipsă de securitate pentru că au înțeles că vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie să intre adânc în practica de lucru din administrație.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Din cele 180 de  beneficii și servicii prestate de MMPS și agențiile din subordine / sub autoritate, doar pentru 106 există formulare tip. Pentru 67 de servicii și beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mână.

Site-ul tematic http://servicii.mmuncii.gov.ro/ va fi actualizat în mod constant și  reprezintă un prim pas în vederea implementării integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de către MMPS și instituțiile din subordine / sub autoritate.

Invităm cetățenii să comenteze pe paginile serviciilor și beneficiilor de pe site și îi încurajăm să ne împărtășească părerile dumnealor și propunerile de simplificare a formularelor. În urma propunerilor primite în prima lună de funcționare, vor fi adoptate o serie de măsuri de simplificare, atât prin modificarea cadrului legal, cât și prin decizii de management.