Cine poate beneficia de majorarea timpului de concediu medical

Cei ce au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, vor putea beneficia, în cazul în care suferă un accident de muncă, iar recuperarea depășește perioada maximă legală de 300 de zile, de un concediu medical suplimentar de peste un an. Măsura este conținută de un proiect de act normativ pus recent în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Ce prevede acest act normativ

Actul normativ pus recent în dezbatere publica la MAI va permite cadrelor militare mai sus  menționate o perioadă mai lungă de recuperare. Mai exact, vorbim aici despre un concediul medical suplimentar de până la 550 de zile, adică un an și jumătate.

Acest concediu ar urma să se acorde în continuarea celor 180 de zile de concediu medical acordate inițial și prevăzute de legislația în vigoare, respectiv în Hotărârea Guvernului nr. 270/1999, ceea ce ar permite cadrelor militare să stea în concediu medical 730 de zile, adică timp de doi ani.

Potrivit HG nr. 270/1999, în prezent, cadrele militare au dreptul la concedii și scutiri medicale cu o durată maximă de 300 de zile. Depășirea acestei valori implică pensionarea medicală a cadrului militar.

Cum se vor acorda aceste concedii

Acordarea concediilor medicale de recuperare şi plata în continuare a drepturilor de soldă sau bănești pentru persoanele care vor putea beneficia de concedii medicale de până la 550 de zile, în continuarea celor 180 de zile acordate inițial, se vor face numai cu aprobarea conducătorilor ministerelor şi ai instituţiilor din sistemul apărării, ordinii publice, securității naţionale şi justiţiei.