Apelul de proiecte finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) pentru finanţarea tabletelor pentru elevi şi studenţi s-a deschis luni, 2 noiembrie, la ora 09:00, informează Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În primele 30 de minute au fost depuse în sistemul electronic MySMIS 113 schiţe de proiecte şi 6 cereri de finanţare au fost finalizate. Până la ora 11:30, în sistemul electronic MySMIS au fost încărcate 14 proiecte în valoare de 6,7 milioane de euro.

”Avem datoria să sprijinim elevii şi studenţii”

„Apelul prin care şcolile şi universităţile se pot dota cu tablete pentru sprijinirea învăţământului online a fost actualizat: 50 de milioane de euro dedicaţi studenţilor cu burse sociale se adaugă celor 100 de milioane de euro alocaţi elevilor.

Avem datoria, părinţi, profesori şi guvernanţi deopotrivă, să sprijinim elevii şi studenţii, să contracarăm urmările pe care aceste luni grele le pot lăsa asupra pregătirii tinerilor!”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, citat în comunicat.

În cadrul apelului POC pot fi decontate tabletele achiziţionate de unităţile de învăţământ şi de autorităţile publice locale începând cu data de 1 august 2020. Proiectele vor putea fi depuse până la data de 1 februarie 2020.

Proiectele pot fi depuse până la data de 15 ianuarie 2021

Suplimentar, pentru a susţine desfăşurarea activităţii didactice în această perioadă marcată de pandemia cauzată de COVID-19, MFE finanţează, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, echipamentele de protecţie şi containerele sanitare mobile în valoare de 50 milioane de euro, respectiv 25 milioane de euro.

În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse până la data de 15 ianuarie 2021.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, în acest moment, nu vede ”un motiv foarte serios” de schimbare a sistemului în baza căruia se desfăşoară cursurile şcolare, în contextul pandemiei de COVID-19.

”Am ţinut cont de părerea specialiştilor”

”De la începerea anului şcolar am luat o decizie, care este o decizie care a fost fundamentată pe părerile specialiştilor, că în funcţie de nivelul de răspândire a virusului în comunitate, şcolile pot să funcţioneze, în clasă, jumătate în clasă – jumătate online sau integral online, când se depăşeşte rata de 3 la mie.

Acest sistem l-am folosit. Din punctul meu de vedere, nu văd, în momentul de faţă, un motiv foarte serios ca să schimbăm acest sistem.

Deşi, vă spun, m-am exprimat public, copilul, la şcoală, este protejat pentru că se află sub supravegherea cadrului didactic, poartă mască, chiar şi în pauză cadrele didactice au obligaţia să-l supravegheze cum se joacă.

Deci, în principiu, e în regulă, dar am ţinut cont de părerea specialiştilor şi am hotărât acest sistem de deschidere”, a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea