Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri suplimentarea cu 50 de milioane de euro a bugetului pentru achiziţia de tablete şi majorarea valorii eligibile de la 200 de euro la 250 de euro/tabletă, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Anunțul ministrului Boloș

„În ceea ce priveşte tabletele şcolare, într-o primă lectură s-a discutat despre suplimentarea bugetului cu 50 milioane de euro pentru studenţii beneficiari de burse sociale din cadrul universităţilor de stat. Azi (miercuri n.r) Guvernul a aprobat această măsură de suplimentare a bugetului pentru tablete şcolare cu 50 de milioane euro. De asemenea, Guvernul a aprobat ca valoarea eligibilă a tabletelor şcolare, care era de 200 euro, să crească la 250 euro/tabletă”, a spus Boloş la finalul şedinţei Executivului.

El a adăugat că, tot în contextul educaţiei online şi al protecţiei studenţilor, în instituţiile de învăţământ superior de stat a fost aprobat un buget de 10 milioane de euro pentru partea de echipamente de protecţie şi de dispozitive medicale necesare activităţii de curs din cadrul universităţilor, pentru ca aceasta să se poată desfăşura în bune condiţii acolo unde partea de cursuri, laboratoare sau seminarii se mai derulează prin participarea fizică a studenţilor.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că, după publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial, apelul de proiecte urmează să fie deschis pe 19 octombrie iar depunerea aplicaţiilor de finanţare se va face începând cu data de 25 octombrie.

Copii din Arad nu și-au primit încă tabletele

A trecut o lună de când a început şcoala, iar mii de copii din municipiul Arad nu au încă dispozitive electronice necesare pentru a participa la şcoala online, asta deşi toate unităţile de învăţământ din oraş funcţionează după „scenariul galben”.

Primăria Arad promitea încă din luna mai că va cumpăra tablete pentru copii. Atunci se anunţa achiziţia a 1.000 de bucăţi, conform necesarului transmis la acea dată de către directorii de şcoli din municipiu. Costul era estimat la 450 de lei pe bucată, iar banii urmau să fie alocaţi din bugetul local. Ulterior, s-a renunţat la program pentru că a apărut oportunitatea achiziţiei prin fonduri europene, în urma publicării Ordonanţei de Urgenţă 144/2020 „privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2”. Astfel, 20.000 de tablete vor fi cumpărate cu fonduri europene, al căror cost total este estimat la 4.000.000 de euro, scrie Aradon.

Licitaţie peste câteva zile

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat că „documentaţia pentru demararea achiziţiei tabletelor pentru uz şcolar este în fază avansată de elaborare”.

„Mai avem nevoie de un aviz al Autorităţii pentru digitalizare, estimăm că într-o săptămână dăm drumul procedurii de achiziţie. La nivel de municipiu, avem nevoie de aproximativ 20.000 de tablete pentru elevi, aceasta a fost solicitarea venită din partea unităţilor de învăţâmânt, iar ca valoare ne vom încadra în suma de 200 de euro pe bucată. În preţ este inclus şi un abonament de internet cu o durată de doi ani”, a declarat Cotrău.