Demeter Andras avertizează: Spectacolele de weekend ar putea dispărea din toamnă

Într-o discuție recentă la Radio România Cultural, ministrul Culturii, Demeter Andras, a atras atenția asupra faptului că noile prevederi ale contractului colectiv de muncă ar putea duce, începând din toamnă, la blocarea tuturor evenimentelor culturale organizate de instituțiile publice în weekend sau de sărbători legale. Potrivit oficialului, riscul ca aceste activități să nu mai poată fi desfășurate în zilele menționate este o consecință directă a clauzelor agreate de părțile semnatare.

Situația, spune ministrul, a fost generată de două forțe care au acționat simultan: presiunea sindicală și o deschidere „fără precedent în 25 de ani” din partea ministerului. Rezultatul: sporuri salariale suplimentare majore pentru zilele lucrate în weekend sau de sărbători, peste compensarea deja existentă cu timp liber.

„S-a instituit obligaţia de a plăti cu un spor foarte, foarte ridicat acele zile de sâmbătă, duminică sau de sărbători legale lucrate, în pofida recompensării acestora cu timp liber efectiv”, explică Demeter.

Instituțiile locale din cultură, în prima linie a crizei generate de sporurile din weekend

Nu doar Ministerul Culturii va fi nevoit să facă față acestor cheltuieli suplimentare, avertizează Demeter Andras, ci și autoritățile locale, care gestionează majoritatea instituțiilor de cultură.

„Acest contract colectiv de muncă creează obligaţii mai degrabă în ograda autorităţilor publice locale, deoarece majoritatea covârşitoare a instituţiilor publice de cultură… se află sub autoritatea acestor APL-uri, acestor comunităţi locale, fie ele consilii judeţene sau consilii locale şi primării. Doar câteva sunt în ograda Ministerului Culturii. Deci toată lumea, autorităţi locale care au în subordine sau finanţează instituţii de cultură şi conducerile acestor instituţii pe perioada acestei veri ar trebui să-şi facă nişte calcule mult mai aprofundate sau nuanţate decât le face sectorul privat”, subliniază ministrul.

Această situație nu vizează doar marile teatre naționale, ci și filarmonicile, muzeele, bibliotecile și ansamblurile artistice aflate în fiecare județ al țării. Miza este uriașă: fără fonduri suplimentare sau fără o reorganizare internă rapidă, evenimentele din weekend riscă să dispară.

Motive istorice și comparații cu alte meserii vocaționale

Ministrul Culturii a făcut o paralelă cu alte profesii care implică activitate intensă în afara orelor obișnuite, subliniind specificul muncii din sectorul cultural.

„Sunt o multitudine de legi speciale, unele le-am scris, le-am lucrat chiar eu în aceşti ani de experienţă în Ministerul Culturii – care prevăd faptul că meseriile vocaţionale, adică cele din cultură cu precădere, sunt, prin natura lor, prin specificul lor, destinate publicului larg în perioada în care acest public consumator are liber, are timp. Printr-o analogie adesea spusă, nu doar de mine, atunci când cineva decide să devină chelner este conştient că Revelionul său aproape niciodată nu se va suprapune cu Revelionul celorlalţi, de aceea există Revelionul chelnerilor. Eu, când m-am făcut actor, sau tu, când te-ai făcut instrumentist, ştii că de regulă atunci când ceilalţi se distrează tu munceşti.”

Așadar, problema nu este doar una financiară, ci și de recunoaștere a particularităților muncii culturale. În muzee, de exemplu, zilele libere tradiționale sunt luni și marți, tocmai pentru a se compensa activitatea din weekend.

Un context economic tot mai dificil

Însă în acest moment, presiunea bugetară este la cote maxime. Ministerul Culturii avertizează că sumele cerute de noul contract colectiv de muncă nu există în bugetul real al instituțiilor, mai ales în contextul anului electoral și al restrângerilor fiscale impuse de guvern.

„Dacă nu există patru zile pe săptămână, luni, marţi, miercuri şi joi, ca să se ofere liber în aceste instituţii, atunci trebuie plătită o sumă de care aceste instituţii nu au dispus şi nu vor dispune, mai ales în condiţiile de austeritate despre care vorbim”, a argumentat ministrul Culturii.

Practic, directorii de instituții sunt puși în fața unei alegeri imposibile: fie taie evenimentele din weekend, fie găsesc resurse pentru a plăti sporurile, riscând să sacrifice alte activități sau investiții.

bani lei cash numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

O decizie luată pe fondul presiunii sindicale

Deși problema a fost semnalată din timp, Demeter susține că a fost ignorat, iar contractul a fost semnat ca urmare a presiunii sindicatelor.

„Ministerul Culturii, în pofida faptului că noi am semnalat, toţi cei din minister… am semnalat efectele şi efectele care se nasc mai degrabă în sarcina autorităţilor locale, decât a noastră, a Ministerului Culturii, contrar acestor aspecte, ministrul interimar al Culturii, doamna Natalia Intotero, a considerat că dorinţa sindicatelor este sfântă şi că acest lucru trebuie acceptat aşa cum solicită ei”, afirmă Demeter.

Mai mult, Demeter acuză că, de fiecare dată când a susținut menținerea activității culturale în weekend, a fost exclus de la masa negocierilor: „Ori de câte ori am luat o poziţie pro-activităţi şi fenomen cultural în general, am fost eliminat de la masa negocierilor.”

Apel la mobilizare și dialog real

Ministrul face un apel public la reorganizare rapidă și la un dialog autentic cu sindicatele, pentru a evita colapsul sectorului:

„Se va întâmpla în toamnă şi de aceea eu am făcut apel în nenumărate rânduri (…) către toţi colegii, indiferent de subordonare, să se aplice, să convoace consiliile administrative, să aibă şedinţe, vara asta toridă s-o folosească pentru reconsiderarea oricăror planificări pe care le-ar fi avut în prealabil şi le-am recomandat şi le recomand în continuare tuturor colegilor instituţia dialogului cu sindicatele. Pentru că dacă nu vor preîntâmpina efectele acestor măsuri, atunci pe de-o parte publicul va fi afectat, pe de altă parte se vor naşte nişte focare de conflicte care iarăşi vor dăuna culturii în general”, subliniază ministrul.

Impactul ar putea fi devastator, spun surse din sector: sălile de spectacole, muzeele și bibliotecile sunt cel mai des frecventate în weekend și de sărbători, când publicul larg are timp liber. Fără activitate în aceste zile, accesul la cultură va fi redus dramatic, iar veniturile proprii ale instituțiilor vor scădea la rândul lor.

„Sectorul public doarme-n papuci, iertaţi-mi metafora”, a spus Demeter, sugerând că instituțiile nu realizează încă gravitatea situației. În schimb, sectorul independent, care nu beneficiază de contracte colective similare, deja caută soluții și își reconfigurează activitatea pentru toamnă.