Vești importante pentru toți cei vaccinați! A treia doză crește protecția împotriva variantei Delta

Datele postate în mediul online sugerează că nivelurile de anticorpi împotriva variantei Delta prezente la persoanele cu vârsta între 18 și 55 de ani cărora li se administrează o a treia doză de vaccin, sunt de cinci ori mai mari decât nivelurile înregistrate după cea de-a doua doză.

În ceea ce privește persoanele cu vârsta între 65 și 85 de ani, datele arată că nivelurile de anticorpi împotriva noii variante sunt de 11 ori mai mari decât în cazul celor care s-au vaccinat cu două doze.

Cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu au notat că ”există posibilitatea pentru o creștere de până la 100 de ori a neutralizării variantei Delta, după cea de-a treia doză, în comparație cu primele două doze”.

Cu toate acestea, datele nu au fost încă revizuite sau publicate într-o revistă de specialitate. Mai mult decât atât, datele prezentate de cercetători arată că nivelurile de anticorpi sunt mult mai mari după o a treia doză decât a doua doză și în ceea ce privește varianta originală a coronavirusului, Alpha. Cea de-a treia doză, arată datele, este benefică și împotriva variantei Beta, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, notează CNN.

Directorul CDC avertizează cu privire la efectele celei de-a treia doză

Statele Unite ale Americii analizează necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în rândul cetățenilor care au fost deja vaccinați, dar trebuie să strângă mai multe date pentru a ști dacă dozele suplimentare ar putea crește riscul de efecte secundare grave. Jay Butler, directorul adjunct al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, a declarat că există îngrijorarea că o a treia doză ar putea avea riscuri și mai mari.

„Numărul reacțiilor adverse rare a fost mai mare după a doua doză și chiar și reacțiile locale, care sunt destul de frecvente, sunt mai frecvente după a doua doză. Trebuie să știm dacă o a treia doză poate fi sau nu asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe.” , a declarat Jay Butler.

Pfizer spune că intenționează să solicite autorităților de reglementare americane să autorizeze o a treia doză de rapel cu vaccinul anti-COVID-19, pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecție la șase luni după inoculare și răspândirea variantei Delta foarte contagioase.

Însă oficialii de la Departamentul de Sănătate și Resurse Umane din SUA au declarat, după o întâlnire ce a avut loc luni cu Pfizer, că nu văd în acest moment necesitatea unui rapel.

Sursă foto: Dreamstime