Parlamentul României va adopta o nouă lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare. Inițiatorii vor ca prin această lege, toți românii să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale, în scopul de a facilita relația cu statul.

Astfel, potrivit legii, băncile din România vor fi obligate să le deschidă românilor conturi bancare fără a le cere însă niciun comision.

Românii vor avea conturi la bancă fără comisioane

„Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea de a alege cele mai bune servicii financiare pentru a-și putea gestiona resursele, dar și pentru a-și simplifica interacțiunea pe care o are cu statul sau cu operatorii economici privați.

Incluziunea financiară are un rol important în creșterea calității vieții cetățenilor, iar acest lucru poate fi extins prin programe de educație, dar și prin facilități oferite cu scopul reducerii numărului consumatorilor vulnerabili de servicii financiare.

Incluziunea financiară este mijlocul prin care oamenii își pot face banii să lucreze pentru ei, permițându-le, în acest mod, să își maximizeze oportunitățile, să se angajeze, să devină autonomi, sporind bunăstarea fizică și psihică și aducând avantaje deopotrivă societății civile, cât și organismelor statului.

Prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetățean să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale. Totodată, titularul contului poate să definească o relație predictibilă și unitară cu instituțiile statului.”, se arată în expunerea de motive.

Ce trebuie să facă Banaca Națională a României?

Potrivit legii, Banca Națională a României (BNR) are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel național.

Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede ale acestora.

Scopul legii este îmbunătățirea releției dintre cetățeni și stat

Inițiatorii legii sunt de părere că existența unui cont de bază pentru fiecare cetățean va îmbunătăți relația acestuia cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor.

În vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, plățile de natură salarială și prestațiile sociale se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu o excepție, cea a consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar, mai spun inițiatorii.

Amintim că prezenta lege intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.