Cercetătorii au descoperit recent că utilizarea smartphone-urilor este legată de o stimă de sine scăzută, precum și de rezultate cognitive negative. Descoperirile lor au fost publicate în „Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică”. Majoritatea oamenilor din țările industrializate dețin smartphone-uri.

Frica de a nu mai avea smartphone este cunoscută deja ca „nomofobie”

Frica de a nu mai avea smartphone-uri este cunoscută ca „nomofobie” și a devenit în prezent un fenomen social. Cercetările arată că persoanele care sunt dependente de smartphone-uri tind să raporteze că sunt mai singuratice și experimentează deficite de autoreglare, potrivit PSY Post.

Simptome de sevraj la dependenții de telefon

În plus, persoanele dependente de smartphone-uri sunt susceptibile de a avea simptome de sevraj atunci când utilizarea aparatului le este restricționată. Cercetătorii Rosa Fabio, Alessia Stracuzzi și Riccardo Lo Faro au vrut să afle care este relația dintre utilizarea smartphone-ului și deficitele de autocontrol comportamental și cognitiv.

Ei au recrutat 111 participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. 28% dintre participanți erau studenți, 78% aveau un job. Datele fiecărui participant au fost preluate prin „SocialStatsApp”, care oferă informații despre utilizarea TikTok, Facebook, Instagram și WhatsApp.

Studiul a analizat riscul fiecărui participant de a fi dependent de smartphone

Scala de dependență de smartphone – versiunea prescurtată fiind (SAS-SV) a fost utilizată pentru a determina riscul fiecărui participant de a fi dependent de smartphone-uri.  Studiul a constat din trei faze: o fază pre-test, o fază experimentală și o fază post-test. Pentru faza de pre-test, cercetătorii au evaluat utilizarea de bază, de către fiecare participant, a smartphone-ului, prin SocialStatsApp.

Pentru faza experimentală, participanții au fost instruiți să își limiteze utilizarea telefonului la o oră pe zi, timp de trei zile consecutive. Pentru faza de post-test, participanților li s-a permis să folosească aparatele după bunul plac, timp de șapte zile consecutive.

Ce au descoperit cercetătorii, analizând atenția și reacția vizuală

Cu o zi înainte și după faza experimentală, participanții au fost evaluați cu privire la memoria de lucru, atenția, controlul executiv, timpul de reacție auditivă, timpul de reacție vizuală, capacitatea de a inhiba răspunsul motor și inhibarea comportamentală. Rezultatele au arătat că participanții care aveau un nivel mai ridicat de dependență au avut un procent mai mare de neconformitate.

Ei au petrecut mai mult timp folosind telefoanele în toate cele trei faze, chiar și atunci când au fost instruiți să-și limiteze utilizarea smartphone-ului în timpul fazei experimentale.

Mai puțin autocontrol și timpi de reacție mai lenți

Rezultatele au mai arătat că participanții cu niveluri mai mari de dependență de smartphone au avut o memorie de lucru, timp de reacție vizuală, timp de reacție auditivă, capacitatea de a inhiba răspunsul motor și inhibare comportamentală mult mai proaste, în comparație cu participanții cu niveluri mai scăzute de dependență de telefoane. Fabio și colegii săi susțin că descoperirile arată că persoanele cu un nivel ridicat de dependență de smartphone-uri arată mai puțin autocontrol.

Autoreglementarea deficitară ar putea avea consecințe negative asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi deficiențe în sarcinile cognitive și timpi de reacție mai lenți. În plus, cercetătorii spun că persoanele cu un nivel mai scăzut de dependență de smartphone-uri au o percepție mai bună asupra bunăstării lor generale și a calității vieții.