Când va ajunge Paxlovid în România? Pilula anti-COVID nu este deloc accesibilă. Informația momentului în România

Pe acest fond, directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a venit cu explicații în ceea ce privește timpul în care pastila anti-COVID produsă de Pfizer va ajunge și în România. Acesta spune că în mod normal, după ce un medicament primește autorizația de punere pe piață, producția acestuia durează între două și șase luni.

Un alt factor important este numărul de state care doresc același medicament, spune Dragoș Damian, care adaugă că SUA, Australia și Marea Britanie au plasat deja comenzi mari în ceea ce privește primul antiviral împotriva coronavirusului, numit Paxlovid.

”În mod normal, un medicament, după ce se dă acea autorizație de punere pe piață, acea certificare, producția durează între două și șase luni. Depinde de coada la care trebuie să stai ca să ajungi la acel medicament. Se pare că au plasat comenzi foate mari SUA, Australia și Marea Britanie, care au furat un pic startul și au aprobat mai repede aceste medicamente decât Agenția Europeană”, a declarat acesta la Antena 3.

Paxlovid ar putea ajunge în România în primăvară

Potrivit unei estimări a directorului Terapia Cluj, antiviralul împotriva coronaviruslui ar putea ajunge în România în martie-aprilie.

”Eu, dacă ar fi să fac o estimare, aș spune că undeva între 1 și 3 luni este probabilitatea ca unul dintre cele două medicamente să ajungă în România. Undeva prin martie-aprilie”, mai spune Dragoș Damian.

Medicamentul nu este ieftin

De asemenea, Dragoș Damian a vorbit și despre prețul pe care acest antiviral îl va avea. Directorul Terapia Cluj spune că Paxlovid nu este ieftin, motiv pentru care prețul nu va fi accesibil pentru oameni dacă nu este decontat.

El a adăugat că prețul antiviralului este undeva între 500 și 700 de dolari, potrivit datelor oficiale din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.

”Medicamentul trebuie să fie decontat. Nu este deloc ieftin. (…) Datele din Marea Britanie și America arată undeva între 500 și 700 de dolari. Prețul nu este deloc accesibil. Nu este un medicament să îți faci stoc acasă. Să îl cumperi din farmacie să îl ai sau să îl iei cum îți trece prin minte. Pentru că este un medicament care trebuie prescris de medic și are efecte secundare”, a declarat directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, la Antena 3.