Omenirea, la un pas de o criză alimentară. Țările cu resurse limitate, aflate sub presiune

Directorul general al Goya Foods a fost invitat în cadrul emisiunii „Mornings with Maria” a declarat că lumea se afla în pragul unei crize alimentare de proporții, având în vedere că această industrie a fost folosită ca o armă, în timp ce țările cu resurse limitate se află sub presiune.

„Ne aflăm pe marginea prăpastiei unei crize alimentare globale”, a spus Bob Unanue, în cadrul emisiunii prezentate de Maria Bartiromo.

Inflația a ajuns la cel mai ridicat maxim din ultimele patru decenii din cauza războiului din Ucraina, început la data de 24 februarie. De asemenea, creșterea rapidă de prețuri a fost provocată de cerința consumatorilor, ceea ce a dus la o anulare a creșterii salariilor pentru unele persoane.

Bob Unanue a mai spus că nu există altă soluție decât să crească prețurile, ceea ce se va vedea extrem de clar în portofelele consumatorilor.

La începutul lunii aprilie, Departamentul Muncii din Statele Unite ale Americii a anunțat că indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,5% în luna martie a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând cel mai rapid ritm de creștere din decembrie 1981, atunci când inflația a atins nivelul de 8,9%. Indicele prețurilor de consum măsoară mai multe bunuri, printre care benzina, asistența medicală, alimentele și chiriile.

Prețurile alimentelor au crescut

Departamentul Muncii din Statele Unite ale Americii a mai arătat că prețurile alimentelor au crescut cu 8,8 procente pe an și cu un procent pe lună. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la următoarele produse:

  • păsări, pește și carne – 13,8%
  • ouă – 11,2%
  • cereale și produse de panificație – 10%
  • fructe și legume proaspete – 8,1%

Bob Unanue a mai spus că războiul de pe teritoriul ucrainean a dus la o nouă creștere de prețuri, având în vedere că cele două țări beligerante contribuie cu un procent mare din anumite produse de bază la economia globală.

Concret, cele două țări reprezintă:

  • 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui
  • 29% din exporturile globale de grâu
  • 19% din livrările globale de porumb

Pe de altă parte, Federația Rusă este unul dintre cei mai mari exportatori din lume al celor trei grupuri majore de îngrășăminte.