BREAKING NEWS: Rachete rusești au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei României la Kiev

Ministrul de Externe a informat luni, 17 octombrie, că mai multe rachete rusești au explodat, în această dimineață, la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei României în Ucraina.

„În această dimineață (n. red. luni) am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei nostre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor.

În acest context, voi menționa, de asemenea, faptul că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să susțină Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice. România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient”, a declarat Bogdan Aurescu.

România condamnă o altă încălcare a dreptului internațional

Totodată, acesta a amintit de faptul că România condamnă faptul că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului internațional.

„De asemenea, astăzi, voi saluta cel mai recent pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Voi saluta și cea mai recentă tranșă din Facilitatea Europeană pentru Pace în susținerea Ucrainei și, de asemenea, voi saluta lansarea misiunii UE de instruire a armatei ucrainene, care reprezintă un pas important înainte în susținerea capacităților de apărare ale Ucrainei. România va continua susținerea pentru Ucraina.

Este un sprijin multidimensional, dar acum vreau doar să menționez faptul că, de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinații terțe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial”, a completat Bogdan Aurescu.

Amintim că declarațiile au fost făcute înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.