Când se va încheia pandemia. Verdictul dat de experții din SUA e clar: Vom fi într-o fază mai endemică a acestui virus

Pandemia s-ar putea încheia în SUA chiar înainte de termenul limită anunțat de președintele Joe Biden pentru obligativitatea vaccinării, a declarat unul dintre reprezentanții Pfizer, potrivit CNBC.

Cerințele de vaccinare ale administrației Biden trebuie realizate până la 4 ianuarie pentru orice companie cu cel puțin 100 de angajați. Aproximativ 84 de milioane de lucrători din sectorul privat trebuie să primească fie a doua doză Moderna sau Pfizer, fie o doză de la Johnson & Johnson până la acea dată sau să facă regulat teste pentru Covid.

„Această obligativitate a vaccinării, care va trebui pusă în aplicare până pe 4 ianuarie, vine într-adevăr la capătul acestei pandemii”, a spus dr. Scott Gottlieb, reprezentant Pfizer și fost comisar al Food and Drug Administration.

„Până pe 4 ianuarie, această pandemie se poate încheia, cel puțin în ceea ce privește Statele Unite, după ce trecem prin acest val Delta de infectări. Și vom fi într-o fază mai endemică a acestui virus”, a precizat el.

Și Chris Murray, expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, vede că finalul valului Delta este aproape.

Pfizer vine și cu alt anunț așteptat: pilula antivirală a dat rezultate

Comentariile lui Gottlieb vin după ce Pfizer a anunțat că a oprit mai devreme testele clinice ale pilulei sale antivirale, care, atunci când este asociată cu un medicament pentru HIV, poate reduce spitalizarea sau decesul cu 89% la adulții cu risc de complicații severe. Combinarea pilulei cu un medicament pentru HIV a încetinit metabolismul, permițând antiviralului să funcționeze mai bine în organism, notează CNBC.

Gottlieb a precizat că noul medicament Pfizer nu ar trebui considerat un înlocuitor pentru vaccinare. El susține că vaccinarea periodică împotriva Covid-19 și schimbarea vaccinurilor ar putea fi necesare în continuare.

Ce li se impune companiilor

Toate companiile trebuie să înceapă să impună obligativitatea purtării măștii pentru angajații nevaccinați începând cu 5 decembrie. Aceștia trebuie să înceapă să trimită săptămânal teste negative după 4 ianuarie pentru a mai rămâne angajați, iar oricine este testat pozitiv trebuie să intre în carantină.

Cu toate acestea, opoziția multor americani față de imunizarea obligatorie ar putea face ca sute de mii de oameni să-și piardă locurile de muncă și să pună în pericol o redresare economică care este deja încetinită, spun liderii de sindicate.

Ordinul federal conține prevederi privind scutirea de vaccinare din motive religioase și medicale. De asemenea, angajații care lucrează în aer liber sau acasă pot fi scutiți de obligația vaccinării.